Βιολογικό Αβοκάντο

Το αειθαλές δέντρο αβοκάντο ανήκει στο γένος Περσέα της συνομοταξίας των Αγγειοσπέρμων. Στην Ελλάδα ήταν άγνωστο μέχρι και πριν από περίπου 20 χρόνια. Η αγάπη του δέντρου για το εύκρατο Μεσογειακό κλίμα και η αύξηση της κατανάλωσης του ομώνυμου καρπού του από τις βορειότερες Ευρωπαϊκές χώρες, έφεραν την καλλιέργειά του και στη χώρα μας, κυρίως στην Κρήτη και τη Νότια Πελοπόννησο. Τα τελευταία 15 χρόνια δε, έχει περάσει και στην Ελληνική κουζίνα με μεγάλη επιτυχία.

Θεωρείται ότι κατάγεται από το Μεξικό. Απολιθώματα έχουν βεβαιώσει ότι υπήρχε στην περιοχή, καθώς και στην ευρύτερη μέση Αμερικανική ήπειρο, εδώ και 10.000 χρόνια. Υπολείμματα σπόρων βρέθηκαν σε προϊστορικούς οικισμούς της περιοχής που χρονολογούνται γύρω στο 8.000 π.Χ.

Στις μέρες μας, ο καρπός του αβοκάντο καταναλώνεται σε σαλάτες, σε σούπες, σε ορεκτικά και dips, σε χυμούς και smoothies, σε μακαρονάδες, συνοδεύει κρέας και ψάρι και συμμετέχει σε γλυκά. Παντού δηλαδή.

Εκτός από τις πλούσιες βιταμίνες που μας προσφέρει, δύο είναι τα πλέον σημαντικά στοιχεία που το κάνουν τόσο αγαπητό:
- η προσαρμοστικότητά του σε κάθε γεύση (η δική του γεύση είναι εξαιρετικά ήπια και η υφή του απαλή) και
- τα αυξημένα κορεσμένα λιπαρά του που, εκτός από το γεγονός ότι το κάνουν πολύ θρεπτικό, μας βοηθούν να το χρησιμοποιήσουμε αντί για λάδι ή βούτυρο, μειώνοντας σημαντικά τις θερμίδες που λαμβάνουμε.

Βιολογικό Αβοκάντο

Με απλά λόγια, βοηθάει, με τον τρόπο του, στην απώλεια βάρους, όταν φυσικά καταναλώνεται με μέτρο.

Το Μεξικό (η πιθανή πατρίδα του αβοκάντο) είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή, συγκεντρώνοντας περίπου το 35% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κολομβία, το Περού και η Ινδονησία ακολουθούν. Υπάρχουν πάνω από 50 ποικιλίες αβοκάντο στο εμπόριο, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, που, λόγω της μακροχρόνιας και εκτεταμένης καλλιέργειάς του είναι σχεδόν αδύνατον να τις ξεχωρίσουμε.

Η κατανάλωσή τους γίνεται όταν αυτά ωριμάσουν (είναι μαλακά στην υφή και ο φλοιός τους έχει πάρει πιο σκούρο πράσινο χρώμα). Δεν πρέπει να αφήσουμε τον φλοιό τους να μαυρίσει. Αν είναι σκληρό (άγουρο) κατά την αγορά του και θέλετε να το ωριμάσετε σύντομα, αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου και απλά τυλίξτε το σε χάρτινη σακούλα ή τοποθετήστε το σε ψάθινο καλάθι τροφίμων για λίγες μέρες. Αν δεν καταναλώσετε ολόκληρο το αβοκάντο, τοποθετήστε το υπόλοιπο στο ψυγείο καλύπτοντάς το με μία μεμβράνη για να περιορίσετε το οξυγόνο του αέρα και το μαύρισμα της σάρκας που θα επιφέρει.

Συνταγές με αβοκάντο

Αβοκάντο dip

Αβοκάντο dip

Συνταγές | Σάλτσες και Dips

Συνταγή για dip με αβοκάντο, σκόρδο και βιολογικό ελαιόλαδο. Μπορούμε να το απολαύσουμε με λεπτοκομμένα ωμά λαχανικά, πάνω στο ψωμί σαν ορεκτικό αλλά και σαν σάλτσα για πατατοσαλάτα και μακαρονοσαλάτα. Έτοιμο σε 4 λεπτά ...

Μπρουσκέτα δροσερή με αβοκάντο

Μπρουσκέτα δροσερή με αβοκάντο

Συνταγές | Ορεκτικά

Εύκολο, υγιεινό και γρήγορο ορεκτικό, με ελάχιστα υλικά. Θα το σερβίρετε τις καθημερινές, σε συγκεντρώσεις και πάρτυ και θα γίνει το αγαπημένο σνακ των παιδιών. Με λίγο σκόρδο (όσο τραβάει η όρεξή σας) και αβοκάντο ...

Συνταγές βιολογικών