Βιολογική τσουκνίδα

Το επιστημονικό όνομα της τσουκνίδας είναι Urtica dioica. Είναι φυτό αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Κνιδοειδών (Urticaceae). Κάποιες ποικιλίες μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 2 μέτρα. Οι Ελληνικές ποικιλίες συνήθως φτάνουν στα 70 εκατοστά περίπου. Ο βλαστός της τσουκνίδας είναι λεπτός και εύκαμπτος. Τα φύλλα έχουν αρκετά βαθύ πράσινο χρώμα με έντονες ραβδώσεις και επιφάνεια με τριχοειδή μορφή.

Βιολογικά και αρωματικά βότανα, τσουκνίδα

Το κυριότερο και γνωστότερο χαρακτηριστικό της τσουκνίδας είναι οι μικρές βελόνες στα φύλλα της που, όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα, προκαλούν έντονο τσούξιμο λόγω της ισταμίνης και των άλλων χημικών που ελευθερώνουν. Το φυτό αφθονεί στην Ευρώπη (κυρίως στη βόρεια) και ήταν εδώ και αιώνες γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τη θρεπτική του αξία και τη νοστιμιά του.

Θεωρείται ζιζάνιο που μπορεί εύκολα να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις. Αν, όμως, αναλογιστούμε την εξαιρετικά υψηλή θρεπτική του αξία, ο χαρακτηρισμός αυτός φαίνεται άδικος. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται κυρίως σε πεντανόστιμες τσουκνιδόπιτες, σε σούπες και σε σάλτσες. Καταναλώνεται και σαν ρόφημα.

Τη θρεπτική της αξία θα βρείτε στον παρακάτω πίνακα:

Διατροφική αξία Βιολογικής Τσουκνίδας (*)
βιταμίνη Α 35 %   μαγνήσιο 12 %
βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) 5 % χαλκός 5,5 %
βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) 100 % σίδηρος 8 %
ασβέστιο 42 % υδατάνθρακες 2 %
κάλιο 8 % φυτικές ίνες 24 %
(*) Τα ποσοστά δίδονται για 90 γραμμάρια (1 φλυτζάνι) μαγειρεμένης βιολογικής τσουκνίδας και σε σχέση με την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση.

Θεραπευτικές ιδιότητες τσουκνίδας

Από πού να ξεκινήσουμε! Η ρίζα της τσουκνίδας απαλύνει τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη (δυσκολίες στην ούρηση, πόνο και άλλα). Ο βλαστός και τα φύλλα συμβάλλουν στη θεραπεία των μολύνσεων του ουροποιητικού, της πέτρας στα νεφρά, της οστεοαρθρίτιδας, αναπνευστικών και άλλων αλλεργιών, της αναιμίας, του διαβήτη. Βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση πληγών και στον καθαρισμό του αίματος και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Οι διουρητικές και καθαρτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές ήδη στην Αρχαία Ελλάδα.

Πού θα βρείτε την τσουκνίδα;

Θα την βρείτε σε διάφορες μορφές, εγχώρια ή εισαγόμενη. Κυκλοφορεί στις παρακάτω μορφές:

  1. Φύλλα αποξηραμένα
  2. Φύλλα κατεψυγμένα και αποξηραμένα
  3. Εκχύλισμα
  4. Κάψουλες
  5. Χάπια
  6. Σε αλοιφές και κρέμες
  7. Σε τσάι και χυμούς
  8. Τη ρίζα σε διάλυμα οινοπνεύματος

Μπορείτε βέβαια να πεταχτείτε μέχρι τον κοντινότερο αλλά απομονωμένο αγρό (ιδανικά σε βουνό, χωρίς άλλες επιβαρυμένες καλλιέργειες δίπλα) με μια μεγάλη σακούλα, ένα ψαλίδι και γάντια. Μπορείτε να αποξηράνετε το μεγαλύτερο μέρος για χρήση όλο τον χρόνο.

Αν τη φυτέψετε στον κήπο σας, με ελάχιστη φροντίδα και συχνό κούρεμα του άνω βλαστού, το φυτό θα θεριέψει.

Συνταγές βιολογικών