Βιολογική Πτηνοτροφία

Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι ανησυχούν με το θέμα προέλευσης των τροφίμων τους, πώς έχει μεγαλώσει και με τι έχει τραφεί. Η απόφαση για την αγορά βιολογικού κοτόπουλου ή συμβατικού τρεφόμενου κοτόπουλου περιλαμβάνει μια σειρά από παράγοντες. Μπορείτε να επιλέξετε το βιολογικό κοτόπουλο επειδή αισθάνεστε ότι είναι πιο υγιεινό, πιο «ανθρώπινη» η ανάπτυξη τους ή καλύτερα για το περιβάλλον. Αντίθετα, μπορείτε να επιλέξετε συμβατικά τρεφόμενο κοτόπουλο για λόγους οικονομίας ή επειδή έχετε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνετε. Μαθαίνοντας τα γεγονότα σχετικά με τις δύο επιλογές θα σας βοηθήσουν να προβείτε σε τεκμηριωμένη επιλογή. Τα βιολογικά προϊόντα, και ειδικά τα βιολογικά γαλακτοκομικά και το κρέας, συχνά παίρνουν τη πρώτη θέση σε συζητήσεις, θα ήταν λοιπόν καλό να μιλήσουμε και για το τι είναι αυτό που κάνει τα πουλερικά Βιολογικά.

Μερικές φορές, η επίσκεψη σε σουπερ μάρκετ μπορεί να προκαλέσει τον συνειδητό καταναλωτή να αισθάνεται μέχρι και αμηχανία με όλες τις διαφορετικές ετικέτες στην συσκευασία των τροφίμων. Αν δηλαδή μπαίνετε στον πειρασμό να αγοράσετε βιολογικό κοτόπουλο, αλλά δεν είστε βέβαιοι τι ακριβώς σημαίνει αυτό, διαβάσετε τη συνέχεια!

Βιολογική Πτηνοτροφία

Για να πιστοποιηθούν ως «Βιολογικά», τα ορνιθοτροφεία πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή σειρά κατευθυντήριων γραμμών και να ελέγχονται ετησίως από έναν τρίτο οργανισμό πιστοποίησης για να εξασφαλίσουν ότι πληρούνται τα εν λόγω πρότυπα.

Τα πρότυπα αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Τα πτηνά πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσονται με οργανική τροφή το αργότερο δύο ημέρες μετά την εκκόλαψη.
  2. Θα πρέπει να τρέφονται με πιστοποιημένη βιολογική ζωοτροφή για όλη τη ζωή τους. Οι Βιολογικές ζωοτροφές δεν μπορούν να περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα, αντιβιοτικά ή γενετικά τροποποιημένα δημητριακά και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα.
  3. Απαγορεύεται να χορηγηθούν φάρμακα, αντιβιοτικά και ορμόνες στα πτηνά βιολογικής καλλιέργειας*.
  4. Όλα τα πτηνά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

* Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση ορμονών στην αύξηση των πουλερικών.

Θρέψη

Τα σήματα βιολογικής καλλιέργειας υποδεικνύουν συγκεκριμένες γεωργικές πρακτικές και δεν αποτελούν απαραίτητα μια εγγύηση για τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων. Σύμφωνα με την Ε.Ε., δεν υπάρχει προς το παρόν αξιόπιστη έρευνα που να δείχνει αν τα βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα είναι θρεπτικά ανώτερα από τα συμβατικά. Τα βιολογικά καλλιεργημένα φυτικά προϊόντα φαίνεται όμως να έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ιχνοστοιχείων. Όταν χρησιμοποιούνται σε τροφή πουλερικών, αυτά τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξήσουν την θρεπτική αξία του πουλερικού.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η βιολογική γεωργία είναι πιο ήπια για το περιβάλλον από τις συμβατικές γεωργικές πρακτικές. Στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων, τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, του εδάφους και των υδάτων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της διατήρησης της ενέργειας και των υδάτινων πόρων. Ουσιαστικά ο βιολογικός τρόπος παραγωγής κοτόπουλου είναι συνήθως η πιο ευαίσθητη περιβαλλοντική επιλογή.

Βιολογική Πτηνοτροφία

Συνταγές βιολογικών