Βιολογική Κτηνοτροφία

Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι ανησυχούν με το θέμα του από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους, πώς έχει μεγαλώσει και με τι έχει τραφεί. Η απόφαση για την αγορά βιολογικού κοτόπουλου ή συμβατικού τρεφόμενου κοτόπουλου περιλαμβάνει μια σειρά από παράγοντες. Μπορείτε να επιλέξετε το βιολογικό κοτόπουλο επειδή αισθάνεστε ότι είναι πιο υγιεινό, πιο «ανθρώπινη» η ανάπτυξη τους ή καλύτερα για το περιβάλλον. Αντίθετα, μπορείτε να επιλέξετε συμβατικά τρεφόμενο κοτόπουλο για λόγους οικονομίας ή επειδή έχετε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνετε. Μαθαίνοντας τα γεγονότα σχετικά με τις δύο επιλογές θα σας βοηθήσουν να προβείτε σε τεκμηριωμένη επιλογή. Τα βιολογικά προϊόντα, και ειδικά τα βιολογικά γαλακτοκομικά και το κρέας, συχνά παίρνουν τη πρώτη θέση σε συζητήσεις, θα ήταν λοιπόν καλό να μιλήσουμε και για το τι είναι αυτό που κάνει τα κρεατικά Βιολογικά.

Μερικές φορές, η επίσκεψη σε σουπερ μάρκετ μπορεί να προκαλέσει τον συνειδητό καταναλωτή να αισθάνεται μέχρι και αμηχανία με όλες τις διαφορετικές ετικέτες στην συσκευασία των τροφίμων. Αν δηλαδή μπαίνετε στον πειρασμό να αγοράσετε βιολογικό κρέας, αλλά δεν είστε βέβαιοι τι ακριβώς σημαίνει αυτό, διαβάσετε τη συνέχεια!

Βιολογική Κτηνοτροφία

Για να πιστοποιηθούν ως «Βιολογικά», τα κτηνοτροφία πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή σειρά κατευθυντήριων γραμμών και να ελέγχονται ετησίως από έναν τρίτο οργανισμό πιστοποίησης για να εξασφαλίσουν ότι πληρούνται τα εν λόγω πρότυπα.

Τα πρότυπα αυτά για βοοειδή και χοίρους περιλαμβάνουν:

  1. Τα ζωντανά πρέπει να αναπτυχθούν φυσιολογικά σε πιστοποιημένα βιολογική γη.
  2. Θα πρέπει να τρέφονται με πιστοποιημένη βιολογική ζωοτροφή για όλη τη ζωή τους. Οι Βιολογικές ζωοτροφές δεν μπορούν να περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα, αντιβιοτικά ή γενετικά τροποποιημένα δημητριακά και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα.
  3. Απαγορεύεται να χορηγηθούν φάρμακα, αντιβιοτικά και ορμόνες στα ζωντανά βιολογικής εκτροφής*.
  4. Όλα τα ζωντανά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

* Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση ορμονών στην αύξηση του βόειου και χοιρινού κρέατος και τα πουλερικά.

Θρέψη

Τα σήματα βιολογικής καλλιέργειας υποδεικνύουν συγκεκριμένες γεωργικές πρακτικές και δεν αποτελούν απαραίτητα μια εγγύηση για τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων. Σύμφωνα με την Ε.Ε., δεν υπάρχει προς το παρόν αξιόπιστη έρευνα που να δείχνει αν τα βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα είναι θρεπτικά ανώτερα από τα συμβατικά. Τα βιολογικά καλλιεργημένα φυτικά προϊόντα φαίνεται όμως να έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ιχνοστοιχείων. Όταν χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφή, αυτά τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξήσουν την θρεπτική αξία του κρέατος.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η βιολογική γεωργία είναι πιο ήπια για το περιβάλλον από τις συμβατικές γεωργικές πρακτικές. Στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων, τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, του εδάφους και των υδάτων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της διατήρησης της ενέργειας και των υδάτινων πόρων. Ουσιαστικά ο βιολογικός τρόπος εκτροφής ζώων είναι συνήθως η πιο ευαίσθητη περιβαλλοντική επιλογή.

Κρέας βιολογικής κτηνοτροφίας

Συνταγές βιολογικών