Βιολογικές φακές

Η φακή είναι μονοετές ψυχανθές φυτό, ανήκει στη συνομοταξία των αγγειοσπέρμων και καλλιεργείται για τον σπόρο της. Το φυτό είναι δικοτυλήδονο και φτάνει μέχρι περίπου τα 40 εκατοστά. Το φυτό της φακής είναι ευπροσάρμοστο σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες και η καλλιέργειά του θεωρείται σχετικά εύκολη. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες φακής με βάση το μέγεθος και το χρώμα του καρπού.

Είναι το όσπριο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι γνωστό από τη Νεολιθική εποχή. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Η καλλιέργεια και κατανάλωση της φακής ήταν πολύ διαδεδομένη στη Μεσόγειο από τα αρχαία χρόνια. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε φακές είναι ο Καναδάς, η Ινδία, η Τουρκία και η Αυστραλία. Και οι 4 αυτές χώρες εξάγουν το προϊόν τους.

Οι φακές είναι εξαιρετικά θρεπτικές και ωφέλιμες. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, αμινοξέα και φυτικές ίνες. Περιέχουν ελάχιστο λίπος (περίπου 1%) και είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών της ομάδας Β. Περιέχει ακόμα μεγάλη ποσότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Βιολογικές φακές

Διατροφική αξία φακής (100 gr ξηρού προϊόντος)
υδατάνθρακες 60 gr   σίδηρο 58 %
φυτικές ίνες 31 gr παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) 42 %
πρωτεΐνη 26 gr βιταμίνη Β6 42 %
σάκχαρα 2 gr μαγνήσιο 34 %
λίπος 1 gr κάλιο 20 %
φολικό οξύ 120 % ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 18 %
θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 76 % νιασίνη (βιταμίνη Β3) 17 %
φώσφορο 64 % ασβέστιο 6 %
Τα ποσοστά δίδονται για 100 γραμμάρια ξηρού προϊόντος και σε σχέση με την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση.

Είναι ευεργετικές σε ανθρώπους με καρδιοπάθεια, με διαταραχές του σακχάρου, με αναιμία και με διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Το μαγείρεμα της φακής είναι πολύ εύκολο και γρήγορο. Σε αντίθεση με τα άλλα όσπρια, δεν είναι απαραίτητο να μουλιάσουμε τις φακές, μπορούμε να τις βράσουμε απ’ ευθείας. Χρειάζονται λίγο χρόνο για να βράσουν και κατά κύριο λόγο καταναλώνονται σαν σούπα. Συνδυάζονται όμως υπέροχα σαν συμπλήρωμα και σε σαλάτες.

Πού θα βρούμε βιολογικές φακές;

Η παραγωγή βιολογικής φακής είναι ακόμα μικρή, καθώς μικρή είναι και η ζήτησή της. Βιολογικές φακές θα βρούμε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ με βιολογικά προϊόντα και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Διατίθεται σε σακούλες στις οποίες πρέπει να αναγράφεται ξεκάθαρα η πιστοποίηση.