Βιολογικές Ελιές

Η ελιά (ή ελαιόδεντρο) κατάγεται πιθανότατα από τη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου. Ο καρπός της, η ελιά, είναι γνωστή από την αρχαιότητα για την χρησιμότητά του και την διατροφική του αξία. Η ελιά, το δέντρο, ήταν το χρήσιμο δώρο της θεάς Αθηνάς προς τους Αθηναίους προκειμένου να διεκδικήσει με επιτυχία την πόλη αντί του Ποσειδώνα. Παρείχε τροφή με τον καρπό της και το λάδι και το ξύλο της.

Βιολογική Ελιά

Το ελαιόδεντρο είναι αειθαλές, δικοτυλήδονο, ανήκει στην συνομοταξία των αγγειοσπέρμων και στην οικογένεια των ελαιοειδών (oleaceae). Ευδοκιμεί σε εύκρατο κλίμα, σε χαμηλό και μέσο υψόμετρο και δεν είναι ανθεκτική σε παρατεταμένο παγετό και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που καλλιεργήθηκε ευρύτατα στη ζώνη της Μεσογείου. Αποτέλεσε, δε, και το κύριο συστατικό της λεγόμενης Μεσογειακής διατροφής, χαρίζοντας καλή υγεία και μακροζωία. Η ελιά χρησιμοποιήθηκε (και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται) ευρέως και στην κοσμετολογία. Μαλακώνει και ενυδατώνει το δέρμα και δυναμώνει τα μαλλιά χαρίζοντάς τους λάμψη. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή και για την αντιφλεγμονώδη δράση της.

Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα των φύλων της ελιάς θεραπεύει την υπέρταση, βοηθάει στον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη και καταπραΰνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το ελαιόλαδο, όταν καταναλώνεται ωμό, ελέγχει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και έχει αντικαρκινική δράση.

Βιολογικές Ελιές, καρπός

Συνταγές βιολογικών