Βιολογικά ή Βιοασφαλή;

Φθάνοντας στον πάγκο της λαϊκής ή στο σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζουμε καθημερινά το δίλημμα αν θα πρέπει να αγοράσουμε πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα (και δυστυχώς να βάλουμε το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη) ή να επιλέξουμε άλλη κατηγορία τροφίμων όπως τα βιοασφαλή ή τα συμβατικά.

Η πραγματικότητα

Θα θέλαμε όλοι να είχαμε τη δυνατότητα να τρώμε μόνο βιολογικά τρόφιμα και να μη χρειάζεται κάθε φορά να μπαίνουμε στο δίλλημα αυτό. Όμως, οι καλλιέργειες σε όλο τον πλανήτη είναι κατά κύριο λόγο μη βιολογικές. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει η απαραίτητη επάρκεια σε βιολογικά τρόφιμα και αυτό είναι ένας από τους λόγους που η τιμή τους είναι αυξημένη.

Βιολογικά ή Βιοασφαλή;

Κατά δεύτερο λόγο, οι τιμές των προϊόντων συμβατικής (μη βιολογικής) καλλιέργειας είναι ήδη αυξημένες και οι τιμές τους δρουν σαν ένα κατώτατο κατώφλι για τον καθορισμό της τιμής των αντίστοιχων βιολογικών.

Έπειτα, όπως είναι γνωστό, η εργασία που απαιτείται για την παραγωγή βιολογικής τροφής είναι πολλαπλάσια των άλλων καλλιεργειών.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η δαπάνη του παραγωγού για την πιστοποίηση των προϊόντων του αλλά και η δαπάνη των οργανικών λιπασμάτων για τα φυτά ή της βιολογικής τροφής για τα ζώα του είναι πολύ υψηλή.

Όλα αυτά ανεβάζουν σε τέτοιο βαθμό την τελική τιμή του βιολογικού προϊόντος που καταλήγει να έχει κάποιες φορές 3 ή 4 φορές την τιμή του αντίστοιχου συμβατικού. Αυτό το κάνει όλο και πιο δύσκολα προσβάσιμο στο μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού, με άμεση συνέπεια την ελάχιστη αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο. Η δε παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση στην ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής καλλιέργειας σε όλο τον πλανήτη.

Η λύση;

Για τον περισσότερο κόσμο, που ψάχνει την καλύτερη δυνατή τροφή αλλά με μια αρκετά καλή τιμή, τα βιοασφαλή τρόφιμα φαίνεται πως αποτελούν την τέλεια λύση. Η μεγάλη θρεπτική τους αξία, η εξαιρετική τους γεύση, η καθαρότητα των καρπών και των φύλων και η προσιτή τους τιμή είναι όλα αρκετά δελεαστικά για να αποτελέσουν την τελική επιλογή.

Προσοχή όμως: τα τρόφιμα αυτά πρέπει να φέρουν κάποιου είδους πιστοποίηση ως προς τη διαδικασία παρασκευής τους, ώστε να είναι όντως ασφαλή για την υγεία μας και τη ζωή μας.