Βιολογικά Μανιτάρια

Πρόκειται για πολυκύτταρους μύκητες με παχύ «μίσχο» που ονομάζεται στύπος, έναν δακτύλιο και το ιδιαίτερο σε σχήμα ομπρέλας πάνω μέρος που ονομάζεται πίλος. Αποτελούν έδεσμα γνωστό από την αρχαιότητα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Παράλληλα αναπτύχθηκε η χρήση τους στη φαρμακολογία, στην Ασία και την Κίνα εδώ και τουλάχιστον 2000 χρόνια. Το μανιτάρι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σαν χρωστική αλλά και στην παραγωγή ροφήματος που αντικαθιστά τον καφέ (Ganoderma Lucidum).

Βιολογικά Μανιτάρια

Το όνομά του προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη αμανίτης. Η Ελλάδα παράγει ελάχιστα μανιτάρια που δεν ξεπερνούν τους 3500 τόνους ετησίως. Πρώτη σε παγκόσμια παραγωγή έρχεται η Κίνα που καλύπτει τα 2/3 (περίπου 65%) της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθεί η Ιταλία (10%) και οι ΗΠΑ (με 5%). Εκτός της Ιταλίας, μεγάλες ποσότητες μανιταριών στην Ευρώπη παράγουν η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Η συλλογή μανιταριών για τροφή είναι εργασία γνωστή στην Ευρώπη κυρίως και γίνεται ακόμα και σήμερα. Μπορεί πλέον τα καλλιεργήσιμα μανιτάρια να έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της αγοράς, όμως η συλλογή αυτοφυών μανιταριών εξακολουθεί να πραγματοποιείται με μεγάλο πάθος. Ανάλογα με την ποικιλία τους, τα μανιτάρια μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Η επικινδυνότητα κάποιων ποικιλιών (που αν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο) κάνει απαραίτητη την άριστη γνώση γύρω από τα μανιτάρια και τις ποικιλίες τους πριν προβεί κάποιος σε συλλογή ή κατανάλωση αυτοφυών μανιταριών.

Ποικιλίες μανιταριών

Μπορούμε πλέον να καλλιεργήσουμε εύκολα τα δικά μας μανιτάρια. Σπόροι μανιταριού τοποθετούνται σε ειδικές πλαστικές τσάντες (σε διάφορα μεγέθη), διάσπαρτοι, σε υπόστρωμα που μπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα στοιχεία όπως άχυρο, τρίμμα καρύδας και χούμο. Τα μανιτάρια θα εμφανιστούν από τις τρύπες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της σακούλας. Μεγαλώνουν εξαιρετικά γρήγορα.

Συντήρηση μανιταριών

Τα μανιτάρια πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία 3 με 4 βαθμούς Κελσίου. Βάλτε τα στην ψύξη αμέσως μόλις τα αγοράσετε. Έτσι θα διατηρηθούν τρυφερά και θα κρατήσουν το αρχικό τους χρώμα για περισσότερες μέρες. Αν μείνουν εκτός ψυγείου για πολλές ώρες, τότε σκληραίνουν και χάνουν την αρχική όψη και υφή τους. Ακόμα και στο ψυγείο, μην τα αφήσετε πολλές μέρες, καταναλώστε τα σχετικά γρήγορα.

Συνταγές βιολογικών