Βιολογικά δημητριακά

Η ονομασία τους προέρχεται από τη Θεά της γεωργίας και προστάτιδα των αγροτών Δήμητρα. Τα Δημητριακά ονομάζονται συχνά και ως «Σιτηρά» ή «Δημητριακοί καρποί». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι καρποί φυτών της οικογένειας των αγρωστοειδών (σιτάρι, κριθάρι, …). Πολλά από τα γνωστά μας δημητριακά κατάγονται από περιοχές της Δυτικής Ασίας.

Αποτελούν την βάση της διατροφής των περισσότερων λαών του πλανήτη. Η ζήτησή τους, κατά συνέπεια, είναι τεράστια σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα δημητριακά και τα παράγωγά τους έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγροτικής παραγωγής όλων των ειδών διατροφής. Οι κυριότεροι παραγωγοί δημητριακών είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία και η Γαλλία.

Βιολογικά σιτηρά (δημητριακά)

Θρεπτική αξία και ζήτηση βιολογικών δημητριακών

Από θερμιδική και θρεπτική άποψη, καλύπτουν σχεδόν το μισό των αναγκών ενός ανθρώπου. Χρησιμοποιούνται επίσης και σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε ζωοτροφές και κυρίως στην πτηνοτροφία. Είναι πλούσια σε άμυλο, ανόργανα άλατα, βιταμίνες, κυτταρίνη και πρωτεΐνες. Εκτός από την βασική άμεση και εκτεταμένη χρήση στην καθημερινή διατροφή, χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή επεξεργασμένων τροφίμων στην ζαχαροπλαστική, αρτοποιία, ζυμαρικών και ποτοποιία. Άλλη χρήση των δημητριακών μπορεί να βρεθεί και στην χαρτοποιία.

Η ζήτηση σε βιολογικά προϊόντα όπως το βιολογικό κρέας και τα βιολογικά πουλερικά έχει επιφέρει και σημαντική αύξηση στη ζήτηση σε βιολογικά δημητριακά. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές από τις τροφές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιολογικού κρέατος και βιολογικών πουλερικών έχουν σαν βάση τους τα βιολογικά δημητριακά.

Τα δημητριακά χωρίζονται σε δύο ομάδες οι οποίες είναι τα Σιτηρά τα και τα Ελαιώδη δημητριακά. Κάποια δημητριακά όπως η Σόγια είναι σε δύο ομάδες.

Στα σιτηρά ανήκουν τα εξής:
Σιτάρι
Καλαμπόκι
Κριθάρι
Ρύζι
Σίκαλη
Κεχρί κ.α.

Στα ελαιώδη δημητριακά ανήκουν τα εξής:
Σόγια
Ηλιόσπορος κ.α.

Στην Ασία καλλιεργείται κυρίως το Σόργο και το Ρύζι ενώ στην βόρεια Αμερική και την Ευρώπη οι καλλιέργειες Καλαμποκιού, Κριθαριού, Βρώμης και Σικάλεως είναι πολύ πιο διαδεδομένες.

Βιολογικά δημητριακά