Βιταμίνη D

Γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό ως απόκριση στο δέρμα που εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Βιολογικός σολομός
Ψάρια

Βιολογικός σολομός

Ο βιολογικός σολομός, φρέσκος ή κατεψυγμένος, ολόκληρος ή σε φιλέτο, είναι από τα βιολογικά ψάρια με την μεγαλύτερη ζήτηση. Εκτός από την πλούσια γεύση του είναι εξαιρετικά πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες (D, B12, B3, B6 …).

Βιολογικά αυγά κότας
Αυγά

Βιολογικά αυγά κότας

Τα βιολογικά αυγά κότας αποτελούν επιλογή πολλών γονέων που θέλουν να δώσουν σωστή τροφή στα παιδιά τους.

Που βοηθά η βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τα δυνατά οστά, επειδή βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί ασβέστιο από τη διατροφή. Το ασβέστιο, διατηρεί τα οστά δυνατά και βοηθά τα νεύρα να μεταφέρουν μηνύματα. Παίζει επίσης ρόλο στην καταπολέμηση των μικροβίων. Ο προσεκτικός χρόνος στον ήλιο από 10 έως 15 λεπτά σε μια καθαρή μέρα, χωρίς αντηλιακό είναι η καλύτερη πηγή. Παραδοσιακά, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με ραχίτιδα. Έρευνες αποκαλύπτουν τη σημασία της βιταμίνης D στην προστασία έναντι πολλών προβλημάτων υγείας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης στο αίμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, γνωστική εξασθένηση σε ηλικιωμένους ενήλικες, σοβαρό άσθμα στα παιδιά, καρκίνος. Η αποφυγή του ήλιου, και οι αλλεργίες στο γάλα όπως και η αυστηρή βίγκαν δίαιτα, ενδέχεται να προκαλέσει κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Που βρίσκεται η βιταμίνη D

Εμφανίζεται φυσικά σε λίγα τρόφιμα και οι περισσότερες από τις φυσικές πηγές βασίζονται σε ζώα όπως, ψάρια και ιχθυέλαια, υπάρχει λίγο στους κρόκους αυγών, βόειο κρέας, ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί), εμπλουτισμένο γάλα και προϊόντα σιτηρών. και μερικές φορές χυμό πορτοκάλι με προσθήκη βιταμίνης D.