Search
Close this search box.

Τζατζίκι σπιτικό

Συνταγή για τζατζίκι. Με έντονη γεύση σκόρδου και άνηθου. Ο ιδανικός μεζές για όλο το χρόνο.

Μερίδες

2 άτομα

Προετοιμασία

10 λεπτά

Αναμονή

15

Εκτέλεση

- λεπτά

Περιεχόμενα συνταγής
Χριστίνα Μανωλάκη
Το μοτό μου: Αν το προϊόν είναι καλό, μπορεί να πουληθεί και από μόνο του! μένει εγώ να το βάλω σε μια «σωστή συσκευασία».

Συνταγή για Τζατζίκι σπιτικό

Βασικά συστατικά

  • 500 γρ. πλήρες στραγγιστό βιολογικό γιαούρτι
  • Σκόρδο (όσο αντέχουμε)
  • 1,5 αγγούρι ή 3-4 μικρά αγγουράκια
  • Άνηθο
  • Ελαιόλαδο

Προαιρετικά συστατικά

  • Ξύδι
  • Αλάτι

Προετοιμασία συνταγής

Τρίβουμε το αγγούρι σε χοντρό τρίφτη, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα τρυπητό. 15 περίπου λεπτά αργότερα το στύβουμε καλά με τα δυο μας χέρια για να αποβάλλει όλα του τα υγρά (αν μείνουν υγρά στο αγγούρι, αυτά θα βγουν αργότερα στο τζατζίκι).

Εξοπλισμός

Τα σκεύη και γενικότερα τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικό τζατζίκι, τα βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Κάποια από αυτά προτίνονται για να κάνουν την διαδικασία ακόμα ευκολότερη, χωρίς να είναι αναγκαία.

Βασικός εξοπλισμός: Τρίφτης, μπωλ, κουτάλι

Προεραιτικός εξοπλισμός: Πολτοποιητής σκόρδου, στραγγιστήρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το σκόρδο (αφού πρώτα το περάσουμε από πρέσα), το αγγούρι, ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Το τζατζίκι είναι έτοιμο. Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο.

Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε η γεύση του σκόρδου και του άνηθου να γίνει διάχυτη στο μείγμα.

Τζατζίκι σπιτικό

Τζατζίκι σπιτικό, θρεπτική αξία συνταγής

Το τζατζίκι αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο για να κάνουμε το κρέας πιο εύπεπτο. Εκτός αυτού, είναι ένα απολαυστικό ορεκτικό που μόνο θρεπτικές ουσίες μπορεί να μας δώσει. Το γιαούρτι, το ελαιόλαδο αλλά κυρίως το σκόρδο αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό ενάντια σε ιώσεις, δυναμώνοντας παράλληλα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παραλλαγές

1. Μπορεί τότε να διαπιστώσουμε ότι έχει περισσότερο σκόρδο απ' όσο σκοπεύαμε αρχικά να βάλουμε. Αραιώνουμε με λίγο ακόμα γιαούρτι και ελαιόλαδο (και ξύδι αν χρειάζεται).
2. Υπέροχος ουζομεζές.
3. Ταιριάζει τέλεια και με ψητό κρέας.

Tips

1. Θα προσέξατε ότι δε δίνουμε ακριβή ποσότητα στο ξύδι. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται τόσο από το ίδιο το ξύδι όσο και από το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του.
2. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνηθο. Άλλοι θέλουν ήπια τη γεύση του στο τζατζίκι και άλλοι έντονη.

Κατάλληλο για διατροφή

Χριστίνα Μανωλάκη
Το μοτό μου: Αν το προϊόν είναι καλό, μπορεί να πουληθεί και από μόνο του! μένει εγώ να το βάλω σε μια «σωστή συσκευασία».