Τζατζίκι σπιτικό

Συνταγή για τζατζίκι. Με έντονη γεύση σκόρδου και άνηθου. Ο ιδανικός μεζές για όλο το χρόνο.

Μερίδες

2 άτομα

Προετοιμασία

10 λεπτά

Αναμονή

15

Εκτέλεση

- λεπτά

Περιεχόμενα συνταγής
Χριστίνα Μανωλάκη
Το μοτό μου: Αν το προϊόν είναι καλό, μπορεί να πουληθεί και από μόνο του! μένει εγώ να το βάλω σε μια «σωστή συσκευασία».

Συνταγή για Τζατζίκι σπιτικό

Τι είναι το Τζατζίκι;

Το τζατζίκι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας — ένα δροσερό, αρωματικό ντιπ που δεν λείπει ποτέ από το καλοκαιρινό τραπέζι. Παρασκευάζεται με γιαούρτι (συνήθως πρόβειο ή στραγγιστό), αγγουράκι, σκόρδο, ελαιόλαδο και φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά, όπως ο άνηθος ή η μέντα. Η πλούσια, κρεμώδης υφή του και η αναζωογονητική του γεύση το καθιστούν ιδανικό συνοδευτικό για ψητά, πίτες, σαλάτες ή ως ντιπ με ψωμί.

Ένα έδεσμα με ρίζες και ιστορία

Το τζατζίκι έχει βαθιές ρίζες στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με αντίστοιχα παρασκευάσματα να υπάρχουν και σε άλλες κουζίνες, όπως το τουρκικό «cacık» ή το ινδικό «raita». Ωστόσο, στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα έχει εξελιχθεί σε ένα ξεχωριστό έδεσμα με έντονη προσωπικότητα και αναγνωρίσιμη γεύση, που παραπέμπει άμεσα σε ελληνικό καλοκαίρι και φιλοξενία.

Γιατί να φτιάξετε σπιτικό τζατζίκι

Το σπιτικό τζατζίκι είναι ασύγκριτο σε γεύση και ποιότητα. Μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα σκόρδου, τη σύσταση του γιαουρτιού και το βαθμό έντασης των μυρωδικών, προσαρμόζοντάς το στα γούστα σου. Είναι δροσιστικό, ελαφρύ, χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε προβιοτικά — ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους αλλά δεν θέλουν να στερηθούν τη νοστιμιά.

Τζατζίκι: Δροσερός μεζές με αυθεντική ελληνική ψυχή

Το τζατζίκι είναι ίσως το πιο εμβληματικό ντιπ της ελληνικής κουζίνας. Κρεμώδες, σκόρδιο, αρωματικό και αναζωογονητικό, φτιάχνεται παραδοσιακά με στραγγιστό γιαούρτι, φρέσκο αγγούρι, σκόρδο, ελαιόλαδο και μυρωδικά όπως ο άνηθος ή η μέντα. Είναι ένα έδεσμα με βαθιές ρίζες στη Μεσόγειο και συνοδεύει ιδανικά σχεδόν κάθε πιάτο του ελληνικού τραπεζιού.

Με τι ταιριάζει το τζατζίκι

Το τζατζίκι είναι ευέλικτο, απολαυστικό και συνοδεύει υπέροχα μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα. Αν ψάχνεις ιδέες για να το σερβίρεις, δοκίμασέ το μαζί με:

Ψητά & κρεατικά

  • Σουβλάκια (χοιρινά, κοτόπουλο ή μανιτάρια)
  • Γύρος (παραδοσιακός ή vegan)
  • Μπιφτέκια & κεμπάπ (ειδικά πικάντικα)
  • Παϊδάκια στη σχάρα

Ορεκτικά & μεζέδες

  • Κολοκυθάκια τηγανητά ή στο φούρνο
  • Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα
  • Τηγανόψωμα ή πιτάκια
  • Πατάτες τηγανητές ή baby πατατούλες στο φούρνο

Τυριά & ψωμιά

  • Φέτα, μανούρι, καπνιστό μετσοβόνε
  • Ψωμί χωριάτικο, αραβική πίτα ή ψημένες φέτες με ελαιόλαδο

Πικάντικα πιάτα

  • Λουκάνικα με καυτερή πιπεριά
  • Σαγανάκι με σάλτσα
  • Πικάντικο κοτόπουλο ή γαρίδες με σκόρδο

Φρέσκες ιδέες

  • Χωριάτικη σαλάτα με λίγο τζατζίκι στο πλάι
  • Ωμές σαλάτες με μυρωδικά, αγγουράκι ή ντοματίνια
  • Σάντουιτς με κοτόπουλο, λαχανικά και μια στρώση τζατζίκι αντί για σος

Ιδανικό για μπάρμπεκιου, οικογενειακά τραπέζια, πιατέλες με μεζέδες και κάθε φορά που θες μια δροσερή, γευστική πινελιά με ελληνικό χαρακτήρα!

Βασικά συστατικά

  • 500 γρ. πλήρες στραγγιστό βιολογικό γιαούρτι
  • Σκόρδο (όσο αντέχουμε)
  • 1,5 αγγούρι ή 3-4 μικρά αγγουράκια
  • Άνηθο
  • Ελαιόλαδο

Προαιρετικά συστατικά

  • Ξύδι
  • Αλάτι

Προετοιμασία συνταγής

Τρίβουμε το αγγούρι σε χοντρό τρίφτη, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα τρυπητό. 15 περίπου λεπτά αργότερα το στύβουμε καλά με τα δυο μας χέρια για να αποβάλλει όλα του τα υγρά (αν μείνουν υγρά στο αγγούρι, αυτά θα βγουν αργότερα στο τζατζίκι).

Εξοπλισμός

Τα σκεύη και γενικότερα τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικό τζατζίκι, τα βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Κάποια από αυτά προτίνονται για να κάνουν την διαδικασία ακόμα ευκολότερη, χωρίς να είναι αναγκαία.

Βασικός εξοπλισμός: Τρίφτης, μπωλ, κουτάλι

Προεραιτικός εξοπλισμός: Πολτοποιητής σκόρδου, στραγγιστήρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το σκόρδο (αφού πρώτα το περάσουμε από πρέσα), το αγγούρι, ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Το τζατζίκι είναι έτοιμο. Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο.

Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε η γεύση του σκόρδου και του άνηθου να γίνει διάχυτη στο μείγμα.

Τζατζίκι σπιτικό

Τζατζίκι σπιτικό, θρεπτική αξία συνταγής

Το τζατζίκι αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο για να κάνουμε το κρέας πιο εύπεπτο. Εκτός αυτού, είναι ένα απολαυστικό ορεκτικό που μόνο θρεπτικές ουσίες μπορεί να μας δώσει. Το γιαούρτι, το ελαιόλαδο αλλά κυρίως το σκόρδο αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό ενάντια σε ιώσεις, δυναμώνοντας παράλληλα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παραλλαγές

1. Μπορεί τότε να διαπιστώσουμε ότι έχει περισσότερο σκόρδο απ' όσο σκοπεύαμε αρχικά να βάλουμε. Αραιώνουμε με λίγο ακόμα γιαούρτι και ελαιόλαδο (και ξύδι αν χρειάζεται).
2. Υπέροχος ουζομεζές.
3. Ταιριάζει τέλεια και με ψητό κρέας.

Tips

1. Θα προσέξατε ότι δε δίνουμε ακριβή ποσότητα στο ξύδι. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται τόσο από το ίδιο το ξύδι όσο και από το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του.
2. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνηθο. Άλλοι θέλουν ήπια τη γεύση του στο τζατζίκι και άλλοι έντονη.

Κατάλληλο για διατροφή

Χριστίνα Μανωλάκη
Το μοτό μου: Αν το προϊόν είναι καλό, μπορεί να πουληθεί και από μόνο του! μένει εγώ να το βάλω σε μια «σωστή συσκευασία».