Τζατζίκι σπιτικό

Συνταγή για τζατζίκι. Με έντονη γεύση σκόρδου και άνηθου. Ο ιδανικός μεζές για όλο το χρόνο.

Τζατζίκι
Συνταγή για: παρέα
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Αναμονή: 15 λεπτά
Μαγείρεμα: - λεπτά

Συστατικά

  • 500 γρ. στραγγιστό βιολογικό γιαούρτι
  • Σκόρδο (όσο αντέχουμε)
  • 1,5 αγγούρι ή 3-4 μικρά αγγουράκια
  • Άνηθο
  • Ξύδι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Μέθοδος

Τρίβουμε το αγγούρι σε χοντρό τρίφτη, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα τρυπητό. 15 περίπου λεπτά αργότερα το στύβουμε καλά με τα δυο μας χέρια για να αποβάλλει όλα του τα υγρά (αν μείνουν υγρά στο αγγούρι, αυτά θα βγουν αργότερα στο τζατζίκι).

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το σκόρδο (αφού πρώτα το περάσουμε από πρέσα), το αγγούρι, ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Το τζατζίκι είναι έτοιμο. Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο.

Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε η γεύση του σκόρδου και του άνηθου να γίνει διάχυτη στο μείγμα.

Παραλλαγές

1. Μπορεί τότε να διαπιστώσουμε ότι έχει περισσότερο σκόρδο απ' όσο σκοπεύαμε αρχικά να βάλουμε. Αραιώνουμε με λίγο ακόμα γιαούρτι και ελαιόλαδο (και ξύδι αν χρειάζεται).
2. Υπέροχος ουζομεζές.
3. Ταιριάζει τέλεια και με ψητό κρέας.

Tips

1. Θα προσέξατε ότι δε δίνουμε ακριβή ποσότητα στο ξύδι. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται τόσο από το ίδιο το ξύδι όσο και από το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του.
2. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνηθο. Άλλοι θέλουν ήπια τη γεύση του στο τζατζίκι και άλλοι έντονη.

Θρεπτική αξία

Το τζατζίκι αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο για να κάνουμε το κρέας πιο εύπεπτο. Εκτός αυτού, είναι ένα απολαυστικό ορεκτικό που μόνο θρεπτικές ουσίες μπορεί να μας δώσει. Το γιαούρτι, το ελαιόλαδο αλλά κυρίως το σκόρδο αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό ενάντια σε ιώσεις, δυναμώνοντας παράλληλα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τζατζίκι

Συνταγές βιολογικών