Search
Close this search box.

Βιολογικά προϊόντα Μυτιλήνη

Βρες στην περιοχή Μυτιλήνη καταστήματα βιολογικών, φυτώρια, εστιατόρια και λαϊκές αγορές βιολογικών

Επιχείρηση
No data was found

Όταν αναφερόμαστε σε βιολογικά προϊόντα Μυτιλήνης, το πρώτο πράγμα που   μας έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά οι ελιές και το ελαιόλαδο με όλα παράγωγά τους: σαπούνια και άλλα βιολογικά καλλυντικά αλλά και ποικίλα εδέσματα, και σίγουρα διάφορα γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά, αρωματικά φυτά και βότανα.

Η Λέσβος, στο ανατολικό Αιγαίο, είναι ημιορεινή με ένα μεγάλο μέρος της να καλύπτεται από τον Όλυμπο Λέσβου και τον Λεπέτυμνο. Ανάμεσά τους βρίσκουμε λόφους με μεσαίο υψόμετρο. Η αγριάδα του τοπίου περιορίζει τη χλωρίδα του νησιού, αλλά επειδή συνδυάζεται με χειμάρρους, ποτάμια και πολλές πηγές, η ανάπτυξη της βλάστησης είναι αξιοπρόσεκτη.

Η κύρια έκταση πρασίνου εμφανίζεται στις πεδιάδες της Καλλονής, της Ερεσού, του Πολιχνίτου και της Γέρας. Πευκοδάση, δάση από βελανιδιές και καστανιές, ελαιώνες και πλήθος από οπωροφόρα δέντρα καλύπτουν τη μισή περίπου Λέσβο ισοβαθμίζοντας το άγονο τοπίο του δυτικού μέρους του νησιού.

Η Μυτιλήνη, η μεγαλύτερη πόλη της Λέσβου, πρωτεύουσα του νησιού και έδρα του δήμου Μυτιλήνης που περιλαμβάνει, εκτός της Μυτιλήνης, τις ενότητες Αγιάσου, Πλωμαρίου, Ευεργέτουλα, Γέρας και Λουτροπόλεως Θέρμης, αποτελεί το εμπορικό κέντρο της Λέσβου και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Στη δυτική Λέσβο, ο εκεί δήμος περιλαμβάνει την Καλλονή (έδρα) και τις δημοτικές ενότητες της Αγίας Παρασκευής, Μαντάδου, Ερεσού-Αντίσσης, Πέτρας, Πολιχνίτου και Μήθυμνας.

Παραγωγή βιολογικών στην Μυτιλήνη

Όπως και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όπου το φως του ήλιου, τα τρεχούμενα νερά και το ημιορεινό έδαφος ευνοούν τις συνθήκες καλλιέργειας υγιεινών προϊόντων της γης έτσι και στη Μυτιλήνη η καλλιέργεια ή η παραγωγή βιολογικών τροφίμων αποτελεί κομμάτι της ζωής της πόλης.

Κάθε συνοικία της Μυτιλήνης (Αγορά, Καλλιθέα, Επάνω Σκάλα, Κιόσκι, Καμάρες, Πάνω, Μεσαίος και Κάτω Χάλικας, Σουράδα, Σαβαρλί, Μακρύς Γυαλός, Λαγκάδα, Πυργέλια, Χρυσομαλλούσα, Λαζαρέτο) έχουν πρόσβαση στη βιολογική παραγωγή και στην αγορά προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας.

Πλήθος καταστημάτων βιολογικών ειδών, μικρά ή μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ με σταντ βιολογικών προϊόντων, συνοικιακά μπακάλικα και λαϊκές αγορές προσφέρουν τοπικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Με την πρόοδο της τεχνολογίας «με ένα κλικ» οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει σε επαφή με βιοκαλλιεργητές, να παραγγείλει, να λάβει και να γευτεί τα υπέροχα βιολογικά προϊόντα της Λέσβου.

Προϊόντα Μυτιλήνης

Η Μυτιλήνη φημίζεται για το υπέροχο ούζο της και πολλές ποτοποιίες χρησιμοποιούν την μοναδική ποικιλία γλυκάνισου της Λέσβου για να δώσουν ιδιαίτερη γεύση στο ούζο.

Μεγάλη είναι η παράδοση στην παραγωγή τυροκομικών: λαδοτύρι, φέτα, κασέρι. Ειδικά για το λαδοτύρι Μυτιλήνης μόνο όποιος το έχει δοκιμάσει καταλαβαίνει την ιδιαίτερη φροντίδα με την οποία το παράγουν οι ντόπιοι παραγωγοί αφήνοντάς το να ωριμάσει τρεις μήνες στο επίσης δικής τους παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Αυτή η διαδικασία είναι που δίνει στο λαδοτύρι Μυτιλήνης την ξεχωριστή πικάντικη γεύση του.

Η τεράστια έκταση ελαιώνων της Λέσβου δίνει στους ντόπιους παραγωγούς την δυνατότητα να παραδίδουν στην αγορά αντίστοιχα μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου. Το λάδι της Λέσβου είναι γνωστό για την γεύση και το άρωμά του. Το χρυσοκίτρινο χρώμα του και η λεπτόρρευστη υφή του κάνουν το εξαιρετική ποιότητας βιολογικό λάδι Μυτιλήνης μοναδικό δώρο της φύσης στον άνθρωπο.

Από την μικρή αυτή αναφορά στη βιολογική παραγωγή της Μυτιλήνης δεν θα μπορούσε να λείπει το βιολογικό θυμαρίσιο μέλι. Ευτυχείς οι Μυτιληνιοί που το νησί τους σε ένα μεγάλο μέρος τους καλύπτεται από πευκοδάση. Το Πευκόμελο της Λέσβου είναι εξαιρετικής και σίγουρα ιδιαίτερης γεύσης. Και το ανθόμελο της Μυτιλήνης είναι απίστευτα γευστικό. Τα προϊόντα της τοπικής βιολογικής μελισσουργίας είναι ασύγκριτα.

Καταστήματα βιολογικών στην Μυτιλήνη

Μία βόλτα στα κατά τόπους καταστήματα βιολογικών ειδών, super market, μπακάλικα και λαϊκές αγορές των ντόπιων παραγωγών αρκούν για να πείσουν τον επισκέπτη του νησιού για τα εξαιρετικής ποιότητας βιολογικά προϊόντα που παράγονται εδώ. Τα εστιατόρια της περιοχής επιλέγουν τις πρώτες ύλες τους μέσα από αυτή την γκάμα βιολογικών προϊόντων.

Βιοκαλλιεργητές, γεωργοί και κτηνοτρόφοι φροντίζουν ώστε η πώληση των προϊόντων τους να γίνεται εφικτή εύκολα μέσα από μια λίστα καταστημάτων, φυσικών ή ηλεκτρονικών (e-shops) προσφέροντας λογικές τιμές τόσο σε χονδρική όσο σε λιανική πώληση.

Προσφέρουν πιστοποιημένα προϊόντα, σε προσεγμένες συσκευασίες ώστε η μεταφορά τους να είναι ασφαλής και να φτάσει στο σπίτι του πελάτη χωρίς κανένα πρόβλημα.  Γίνονται δεκτές ηλεκτρονικές πληρωμές και εύκολα και γρήγορα μπορείς όπου κι αν βρίσκεσαι να απολαύσεις τα πλεονεκτήματα μιας υγειούς διατροφής, φρούτα, λαχανικά, μέλι, γαλακτοκομικά, κρασί, ούζο αλλά και υπέροχα κρέατα και πουλερικά καθώς και αυτά εκτρέφονται με φυσικά υλικά που η τοπική βιολογική παραγωγή προσφέρει.