Search
Close this search box.

Βιολογικά προϊόντα Κοζάνη

Βρες στην περιοχή Κοζάνη καταστήματα βιολογικών, φυτώρια, εστιατόρια και λαϊκές αγορές βιολογικών

Επιχείρηση
No data was found

Έδρα του ομώνυμου δήμου, η Κοζάνη, μεγάλη πόλη της Μακεδονίας, φημίζεται για τη βιολογική της παραγωγή, η οποία περιλαμβάνει κάθε είδους προϊόντα γης, που μπορούν να καλλιεργηθούν με βιολογικό τρόπο. Το, κατά βάση, ηπειρωτικό κλίμα της Κοζάνης, με τους ψυχρούς και ξηρούς χειμώνες και τα θερμά καλοκαίρια, συνδυάζεται ιδανικά με την πλούσια βλάστηση των γύρω βουνών, Βερμίου, Πιερίων και Πιερίων, ενώ μόλις 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης η λίμνη Πολυφύτου χαρίζει τα δικά της δώρα στην φυσική ομορφιά της Κοζάνης.

Η Κοζάνη αρκετά μακριά από τη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη (120 χλμ) και ακόμα πιο μακριά από την Αθήνα (470 χλμ), καταφέρνει να καλύψει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων της, αλλά και των επισκεπτών της, με την τοπική της παραγωγή σε κρέας, λαχανικά, φρούτα, λάδι, κρασί, μέλι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιολογική Παραγωγή Κοζάνης

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και πλήθος βιοκαλλιεργητών έχουν την έδρα τους στην ευθύτερη περιοχή της Κοζάνης, και ακολουθούν βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και εκτροφής, αντίστοιχα, ώστε να μπορούν να μας προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία σε ελεγμένα και πιστοποιημένα προϊόντα. Το πρώτο βέβαια που μας έρχεται στο μυαλό, όταν αναφερόμαστε στην Κοζάνη, είναι ο επώνυμος Κρόκος.

Στην βιολογική παραγωγή της Κοζάνης περιλαμβάνονται:

  • Κρασί, σε διάφορες ποικιλίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν το «ξινόμαυρο», το «μοσχάτο» και το «λιαστό», αλλά και τσίπουρο, που παράγονται στη Σιάτιστα, στο Βελβέντι, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού Κοζάνης.
  • Ελιές και βιολογικής επεξεργασίας λάδι και προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο όπως σαπούνια και άλλα καλλυντικά προσώπου και σώματος
  • Κρέατα και πουλερικά βιολογικής εκτροφής. Επίσης, εδώ παράγεται μεγάλη ποικιλία αλλαντικών από τα κρέατα και κοτόπουλα της τοπικής παραγωγής
  • Όσπρια κάθε είδους
  • Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Διάσημο προϊόν της περιοχής της Κοζάνης είναι το τουλουμοτύρι και το μανούρι που παρασκευάζονται από το τοπικής προέλευσης γάλα
  • Αυγά βιολογικής προέλευσης
  • Φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας. Μήλα, ροδάκινα, σταφύλια, πατάτες, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πράσα, και άλλα πολλά, σε μεγάλη ποικιλία, εποχής αλλά και θερμοκηπίου.
  • Βότανα και αρωματικά φυτά. Ξακουστή είναι η Κοζάνη για την παραγωγή κρόκου. Η φήμη του Κρόκου Κοζάνης έχει εδώ και πολλά χρόνια ξεπεράσει τα σύνορα της μικρής μας χώρας!
  • Ξηροί καρποί: κάστανα, φουντούκια και καρύδια
  • Μανιτάρια

Στην βιολογική παραγωγή της Κοζάνης ιδιαίτερη μνεία αξίζει η παρασκευή μαρμελάδων και γλυκών με βάση την τοπική καλλιέργεια φρούτων

Καταστήματα βιολογικών στην Κοζάνη

Τα καταστήματα τροφίμων της Κοζάνης φροντίζουν να προωθούν την τοπική παραγωγή, η οποία, λόγω της ανώτερης ποιότητας και της μεγάλης ποικιλίας, καλύπτει κάθε ανάγκη των ντόπιων κατοίκων, των επισκεπτών και του φοιτητόκοσμου που ζει στην πόλη. Μανάβικα, μπακάλικα, σούπερ μάρκετ, καταστήματα βιολογικών ειδών και λαϊκές αγορές προσφέρουν τα προϊόντα των γεωργών, κτηνοτρόφων και λοιπών βιοκαλλιεργητών της περιοχής, σε προσιτές τιμές.

Στις παραδοσιακές ταβέρνες, τα μαγειρεία και τα εστιατόρια της Κοζάνης μπορούμε να βρούμε ιδιαίτερα πιάτα, φτιαγμένα με μοναδικές συνταγές και με βάση προϊόντα της κοζανίτικης βιολογικής παραγωγής.  Γνωστές σε όλους είναι οι ξεχωριστές πίτες που φτιάχνουν οι ντόπιοι , όπως η ξακουστή «στριφτή κοζανίτικη πίτα», οι ποικιλίες κρεάτων και, φυσικά, τα «γιαπράκια» (ντολμάδες με χοιρινό κιμά, ρύζι και καρυκεύματα) .

Τη βιολογική παραγωγή της Κοζάνης μπορούμε ακόμα να βρούμε σε ένα δίκτυο ηλεκτρονικών καταστημάτων. Στα eshops, τα βιολογικά είδη που παράγονται στην Κοζάνη προσφέρονται για χονδρική ή λιανική πώληση. Εύκολα, γρήγορα, απλά και με χαμηλό κόστος, μπορούμε να επιλέξουμε,  να παραγγείλουμε και παραλάβουμε στο σπίτι μας υγιεινά προϊόντα βιολογικής παραγωγής, ελεγμένης ποιότητας, πιστοποιημένης προέλευσης και σε συσκευασίες κατάλληλες για την ασφαλή μεταφορά τροφίμων. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν εκπτώσεις και προσφορές, ενώ, παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής.