Νέες μέθοδοι καλλιέργειας

Ναι μεν η παραδοσιακή καλλιέργεια φαίνεται να είναι η καλύτερη μέθοδος παραγωγής τροφής, αντιμετωπίζει όμως σοβαρά προβλήματα στην υλοποίησή της από τη στιγμή που αποφασίζουμε να την κάνουμε βιολογική. Η λύση των προβλημάτων αυτών είναι τόσο πολύπλοκη (όταν πρόκειται για μεγάλη παραγωγή) που κυριολεκτικά εκσφενδονίζει την τιμή των παραγόμενων αγαθών.

Νέες μέθοδοι καλλιέργειας

Νέες, υπερ-αποδοτικές μέθοδοι καλλιέργειας

Ποιός θα φανταζόταν ότι το χώμα δεν είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών!
Ή ότι τα φυτά θα έχουν τις ρίζες τους στον αέρα και απλά θα ψεκάζονται με διάλυμα λιπάσματος;
Ή ακόμα ότι τα φυτά θα τρέφονται από τα λύματα των ψαριών!

Μιλάμε απλά για τις νέες επαναστατικές μεθόδους που ονομάζονται υδροπονική, αεροπονική και ακουαπονική.

Η υδροπονική είναι γνωστή από τις αρχές του 17ου αιώνα αλλά έγινε περισσότερο γνωστή από το 1970 που πλήθος αγροτών άρχισε να την εφαρμόζη σε επίπεδο παραγωγής. Οι νέες αυτές μέθοδοι καλλιέργειας χρησιμοποιούν μόνο το 5% με 10% του νερού που απαιτείται σε μια συμβατική καλλιέργεια σε χώμα. Τα φυτά βρίσκονται σε πολύ μικρότερη απόσταση το ένα από το άλλο, η παραγωγή είναι εντυπωσιακά ταχύτερη και τα εργατικά χέρια που απαιτούνται είναι πολύ λιγότερα.

Δηλαδή, σε πολύ μικρότερο χώρο, με ελάχιστα έξοδα για το πότισμα και ελάχιστα έξοδα για εργατικά η παραγωγή είναι πολλαπλάσια της συμβατικής.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι οι καλλιέργειες αυτές δεν απαιτούν εύφορη γη! Για να είμαστε ακριβέστεροι, δεν απαιτούν καν καλλιεργήσιμη γη. Ακόμα και το πιο άγονο κομμάτι του πλανήτη μπορεί να παράξει εύκολα και γρήγορα τα απαιτούμενα προϊόντα. Αρκεί να το επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες (για να μην υπάρχει μεγάλη δαπάνη σε θέρμανση / ψύξη των χρησιμοποιούμενων θερμοκηπίων), να υπάρχει επαρκής ηλιοφάνεια (για να μην χρειάζεται τεχνητός φωτισμός) και να έχει νερό (σε σαφώς λιγότερες ποσότητες από αυτές που απαιτεί η καλλιέργεια σε χώμα).

Η κάθε μέθοδος έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εξελίσσονται όμως με τον χρόνο και τη συμβολή της επιστήμης που καλείται να δώσει μία λύση στο τεράστιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού, της κατεστραμμένης από φάρμακα καλλιεργήσιμης γης και της έλλειψης καθαρού νερού. Γιατί αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην ανάπτυξη τέτοιων μεθόδων και ελπίζουμε πως η εξέλιξή τους θα τις κάνει ακόμα πιο παραγωγικές, προσοδοφόρες αλλά και οικονομικές για τον καταναλωτή.

Νέες μέθοδοι καλλιέργειας χωρίς χώμα