Ελιές, αμπέλια, γάλα, κτηνοτροφικά, πατάτες σε προτεραιότητα για περαιτέρω ειδική ενίσχυση στην Ε.Ε.

Επέκταση των έκτακτων ενισχύσεων µέσω ΠΑΑ, αποζηµιώσεις και αναδιάρθρωση για αµπελουργούς, στοχευµένη στήριξη προβατοτρόφων ενόψει εορτών, παρέµβαση για τις ακριβές ζωοτροφές, µέτρα αγοράς σε χοιροτροφία, πτηνοτροφία και γαλακτοπαραγωγή και αύξηση του ορίου κρατικών ενισχύσεων για τους αγρότες. Αυτά ήταν ορισµένα από τα µέτρα που τέθηκαν µεταξύ άλλων στο τραπέζι των συζητήσεων του Συµβουλίου υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεµβρίου, µε σκοπό τη στήριξη του αγροτικού τοµέα εν µέσω του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας.

Πρόκειται για θέσεις που υπογράφουν 18 κράτη-µέλη (απουσιάζει η συµβολή της Ελλάδας) µέσω εγγράφου 38 σελίδων µε τίτλο «Η κατάσταση της αγροτικής αγοράς» όπου περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν επι µέρους αγροτικοί κλάδοι και κυρίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, ο οίνος, η πατάτα και τα κηπευτικά. Εν προκειµένω, προτείνουν µέτρα στήριξης για το 2021, τα οποία θέλουν να είναι πιο στοχευµένα προς τον πρωτογενή τοµέα και όχι τόσο στη βιοµηχανία. Από την πλευρά της, η ελληνική αντιπροσωπεία, µέσω της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινής Αραµπατζή, έσπευσε να στηρίξει τις παραπάνω θέσεις κατά τη διάρκεια του Συµβουλίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τοµέα της κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριµένα ζήτησε την προσοχή και προτεραιότητα στον τοµέα του γάλακτος και των γαλακτοκοµικών προϊόντων, µε ενδεχόµενη παροχή έκτακτης οικονοµικής βοήθειας και σε αυτόν τον κλάδο. Σε ό,τι αφορά στον τοµέα του χοίρειου κρέατος και τον τοµέα των πουλερικών ζήτησε τη λήψη έκτακτων µέτρων ανακούφισης. Επέκταση των µέτρων στήριξης και για το 2021 ζήτησε και για τον αµπελοοινικό κλάδο, τόσο για τους οινοποιούς όσο και για τους αµπελουργούς της χώρας. «Τέλος, δεν παύει να µας ανησυχεί και ο τοµέας ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας των εξαγωγών», σηµείωσε η κα. Αραµπατζή.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση του Μέτρου ενίσχυσης µέσω του ΠΑΑ (κατευθύνθηκε στην Ελλάδα στους ελαιοπαραγωγούς µε περίπου 30 ευρώ το στρέµµα), η Ιταλία ετοιµάζεται να κατεβάσει γραπτή πρόταση ώστε να προβλεφθεί στον µεταβατικό κανονισµό για τα έτη 2021-2022. Το θέµα εδώ είναι πού θα βρεθούν τα χρήµατα.

πρόσφατα άρθρα

Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από ιστορίες που έχουν το ρόδι σαν πρωταγωνιστή. Αυτός ο ιερός καρπός είναι συνδεδεμένος με την Δήμητρα, και την Περσεφόνη αλλά και με την Αφροδίτη, την Αθηνά και την Ήρα.
Η ενεργειακή κρίση μπήκε για τα καλά στην ζωή μας. Η «πράσινη ενέργεια» υπόσχεται καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον, καθώς και μείωση τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Νέες μέθοδοι καλλιέργειας ανθεκτικές στις αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα αποδοτικές ακόμα και σε άγονο έδαφος. Αυτός είναι ο στόχος των σύγχρονων επιστημόνων και βρίσκονται στην τελική ευθεία!

Στείλε το σε φίλους: