Ελιές, αμπέλια, γάλα, κτηνοτροφικά, πατάτες σε προτεραιότητα για περαιτέρω ειδική ενίσχυση στην Ε.Ε.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Επέκταση των έκτακτων ενισχύσεων µέσω ΠΑΑ, αποζηµιώσεις και αναδιάρθρωση για αµπελουργούς, στοχευµένη στήριξη προβατοτρόφων ενόψει εορτών, παρέµβαση για τις ακριβές ζωοτροφές, µέτρα αγοράς σε χοιροτροφία, πτηνοτροφία και γαλακτοπαραγωγή και αύξηση του ορίου κρατικών ενισχύσεων για τους αγρότες. Αυτά ήταν ορισµένα από τα µέτρα που τέθηκαν µεταξύ άλλων στο τραπέζι των συζητήσεων του Συµβουλίου υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεµβρίου, µε σκοπό τη στήριξη του αγροτικού τοµέα εν µέσω του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας.

Πρόκειται για θέσεις που υπογράφουν 18 κράτη-µέλη (απουσιάζει η συµβολή της Ελλάδας) µέσω εγγράφου 38 σελίδων µε τίτλο «Η κατάσταση της αγροτικής αγοράς» όπου περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν επι µέρους αγροτικοί κλάδοι και κυρίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, ο οίνος, η πατάτα και τα κηπευτικά. Εν προκειµένω, προτείνουν µέτρα στήριξης για το 2021, τα οποία θέλουν να είναι πιο στοχευµένα προς τον πρωτογενή τοµέα και όχι τόσο στη βιοµηχανία. Από την πλευρά της, η ελληνική αντιπροσωπεία, µέσω της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινής Αραµπατζή, έσπευσε να στηρίξει τις παραπάνω θέσεις κατά τη διάρκεια του Συµβουλίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τοµέα της κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριµένα ζήτησε την προσοχή και προτεραιότητα στον τοµέα του γάλακτος και των γαλακτοκοµικών προϊόντων, µε ενδεχόµενη παροχή έκτακτης οικονοµικής βοήθειας και σε αυτόν τον κλάδο. Σε ό,τι αφορά στον τοµέα του χοίρειου κρέατος και τον τοµέα των πουλερικών ζήτησε τη λήψη έκτακτων µέτρων ανακούφισης. Επέκταση των µέτρων στήριξης και για το 2021 ζήτησε και για τον αµπελοοινικό κλάδο, τόσο για τους οινοποιούς όσο και για τους αµπελουργούς της χώρας. «Τέλος, δεν παύει να µας ανησυχεί και ο τοµέας ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας των εξαγωγών», σηµείωσε η κα. Αραµπατζή.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση του Μέτρου ενίσχυσης µέσω του ΠΑΑ (κατευθύνθηκε στην Ελλάδα στους ελαιοπαραγωγούς µε περίπου 30 ευρώ το στρέµµα), η Ιταλία ετοιµάζεται να κατεβάσει γραπτή πρόταση ώστε να προβλεφθεί στον µεταβατικό κανονισµό για τα έτη 2021-2022. Το θέµα εδώ είναι πού θα βρεθούν τα χρήµατα.

πρόσφατα άρθρα

Αναρίθμητα τα οφέλη του δαμάσκηνου στην υγεία μας. Δείτε ποιά είναι και πως θα απολαύσετε αυτό το υπέροχο φρούτο με το μοναδικό άρωμα και την γεμάτη γεύση.
Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp