Εργαλεία κήπου

Για να δημιουργήσουμε, να συντηρήσουμε ή να οργανώσουμε τον κήπο μας ή το περιβόλι μας δε θα χρειαστούμε μόνο εργαλεία αλλά και άλλον εξοπλισμό. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να έχουμε:

αντιολισθητικές γαλότσες,
γάντια προστασίας για τον χειρισμό των εργαλείων,
καπέλο για τον ήλιο,
γυαλιά ηλίου,
καλάμια (μικρού και μεγάλου μήκους) για το στήριγμα των φυτών,
πλαστικοποιημένο σύρμα για το δέσιμο των φυτών στα καλάμια και
προστατευτικό στρωματάκι για τα γόνατα (για τις εργασίες που απαιτούν γονάτισμα) ή επιγονατίδες.

Βασικά Εργαλεία κήπου

Όσο για τα εργαλεία, θα χρειαστούμε αρκετά. Τα περισσότερα όμως είναι μικρά και αποθηκεύονται εύκολα. Αυτά είναι:

Τσάπα: για το σκάψιμο της γης. Θα το χρειαζόμαστε διαρκώς  για να κάνουμε το χώμα αφράτο και να ανακατέψουμε υλικά όπως τύρφη, κοπριά και άλλα.

Φτυάρι: με το φτυάρι φτιάχνουμε τους λάκκους, ανοίγουμε αυλάκια, κάνουμε ανακατανομή του εδάφους και άλλες βαριές εργασίες.

Τσουγκράνα: απαραίτητη για το ίσιωμα της γης και το μάζεμα μικρών λίθων. Μαζεύει εύκολα ακόμα και ξεραμένα φύλα, μικρά ξυλαράκια και άλλα ανεπιθύμητα, αφήνοντας χώμα καθαρό.

Μικρό σκαλιστήρι: για τις μικροδουλειές, εκεί που το μεγάλο σκαλιστήρι δε χωράει.

Πιρούνα: για να σπάσουμε το έδαφος όταν είναι σκληρό, να απομακρύνουμε σχετικά μεγάλες πέτρες και να διαχωρίσουμε το χώμα από ρίζες και μεγάλα φύλα.

Κλαδευτήρι χειρός: θα μας χρειαστεί όταν θελήσουμε να κλαδέψουμε τα φυτά μας. Η διαδικασία αυτή θα γίνει αρκετές φορές στη διάρκεια της ζωής του κάθε φυτού και για τα περισσότερα από αυτά. 

Καλλιεργητής: μικρό εργαλείο που μας βοηθάει να σκαλίσουμε εύκολα μικρές περιοχές ανάμεσα σε φυτά.

Φτυαράκι: εύχρηστο μικρό εργαλείο για να φτιάχνουμε λάκκους σε ήδη μαλακό χώμα, για να ανακατεύουμε την κοπριά και την τύρφη με το χώμα μας όταν έχουμε ήδη φυτέψει και για άλλες μικρο-εργασίες.

Φυτευτήρι: μικρό πλαστικό συνήθως εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε τρύπες για να φυτέψουμε τα φυτά μας. Σε μαλακό και υγρό χώμα μπορούμε να κάνουμε την εργασία αυτή με τα δάχτυλα.

Μέτρο: είναι απαραίτητο για να μετράμε τις αποστάσεις ανάμεσα στα φυτά.

Κυπελλάκια για φύτεμα: μικρά κύπελλα για τη σπορά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλά πλαστικά ποτηράκια αρκεί να ανοίξουμε τρύπα στον πάτο τους. Δεν τα πετάμε, χρησιμοποιούνται πολλές χρονιές μέχρι να φθαρούν τελείως.

Μικρό κόσκινο: για να τοποθετήσουμε λεπτή στρώση καθαρού φυτοχώματος πάνω στο σπορείο. Η εργασία αυτή μπορεί να γίνει προσεκτικά και με τα χέρια μας.

Εργαλεία κήπου