Search
Close this search box.
2 Οκτωβρίου 2023
2 Οκτωβρίου 2023

Σταφυλοθεραπεία: θεραπεία ή μύθος;

Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
Η σταφυλοθεραπεία (γνωστή και ως αμπελοθεραπεία) είναι παλιά μεθόδους αποτοξίνωσης και θεραπείας που βασίζεται στην αποκλειστική κατανάλωση σταφυλιού για 1 έως 2 εβδομάδες, ακολουθούμενη από κατάλληλη αυστηρή δίαιτα για επιστροφή στην κανονικότητα. Κατά τη διάρκεια της σταφυλοθεραπείας συνίσταται ξεκούραση και ηρεμία.

Η σταφυλοθεραπεία είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες φυσικές μεθόδους αποτοξίνωσης και θεραπείας. Υπόσχεται πολλά. Ας δούμε, όμως τα στοιχεία (υπέρ και κατά), τους οπαδούς της και τον αντίλογο. Η σταφυλοθεραπεία πρωτοέκανε την εμφάνισή της όταν ο V.N. Dmitriev, το 1878 εξέδωσε σχετικό βιβλίο με τα αποτελέσματα αυτής της μονοφαγικής δίαιτας. Στην συνέχεια, το 1925, η Νότιο-αφρικανή διαιτολόγος Τζοάννα Μπράντ ισχυρίστηκε ότι αποθεραπεύτηκε από καρκίνο του στομάχου μέσω της Σταφυλοθεραπείας.

Το σταφύλι είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Είναι πλούσιο σε μέταλλα, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες K, C, B1 και B6. Το σταφύλι έχει μια «μαγική» ικανότητα να αναγεννά ιστό. Στις ιδιότητες αυτές του σταφυλιού βασίζεται και η σταφυλοθεραπεία, που απαιτεί την αποκλειστική διατροφή με σταφύλι για 5 μέρες έως 2 εβδομάδες.

Η σταφυλοφαγεία ξεκινάει μετά από μια αυστηρή δίαιτα νερού για 1 ως 3 ημέρες που ακολουθείται από δίαιτα χυμού σταφυλιού και νερού για άλλες 3 ημέρες. Παρά ταύτα, οι περισσότεροι που ξεκινούν την σταφυλοθεραπεία δεν περνούν από το στάδιο αυτό, απλά καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα σταφυλιού τις πρώτες μέρες την οποία αυξάνουν σταδιακά.

Σημαντικό: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε αυτές τις 3 μέρες να αντιδράσει το σώμα με ισχυρούς πονοκεφάλους που θεωρούνται διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος.

Σταφυλοθεραπεία: Θεραπεία Ή Μύθος;

Τι περιέχουν τα σταφύλια;

Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με την χημική ανάλυση των σταφυλιών τα τελευταία χρόνια. Το αμπέλι καλλιεργείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου και είναι από τα πλέον αγαπημένα φρούτα από την αρχαιότητα.

Οι χημικές αναλύσεις για το σταφύλι έχουν δείξει ότι η σύστασή του σε φυτοθρεπτικές ουσίες διαφέρει, ανάλογα με την ποικιλία. Αν καταναλώνουμε διάφορες ποικιλίες σταφυλιού, τότε βλέπουμε ότι:

  • Περιέχουν δώδεκα (12) από τα δεκαέξι (16) στοιχεία, που αποτελείται το ανθρώπινο σώμα.
  • Περιέχουν 20%-30% σταφυλοσάκχαρο.
  • Είναι πλούσια σε Βιταμίνες Α, Β, C, K και B

Τα αναφερόμενα συστατικά δημιουργούν ζωντανά κύτταρα.

Τα στοιχεία του σταφυλιού: Ασβέστιο, Αργίλιο, Θείο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Νάτριο, Σίδηρος, Πυρίτιο, Φώσφορο, Φθόριο, Χαλκός και Χλώριο.

Το σταφυλοσάκχαρο είναι απαραίτητο για την λειτουργία της καρδιάς.

Οι βιταμίνες του σταφυλιού είναι απαραίτητες για την θρέψη του ανθρώπινου σώματος.

Το νερό που περιέχει το σταφύλι είναι ουσιαστικά αποσταγμένο, παίζει ρόλο στον καθαρισμό των εσωτερικών μας οργάνων.

Το φυτικό λεύκωμα του σταφυλιού (περίπου 2%), βοηθά την ομαλή λειτουργία, των πεπτικών οργάνων. Είναι πλούσιο, σε οργανικά άλατα και σάκχαρα.

Σταφυλοθεραπεία: Θεραπεία Ή Μύθος;

Η σταφυλοθεραπεία στην πράξη

Αρχικά πρέπει κανείς να έχει αποφασίσει αμετάκλητα ότι θα κάνει την σταφυλοθεραπεία, δηλαδή να είναι στη σωστή ψυχολογική κατάσταση. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο άνθρωπος γρήγορα βαριέται και παρασύρεται. Αποφεύγετε λοιπόν όσα φέρνουν πειρασμούς μέχρι να έχετε μπει στην θεραπεία για τα καλά.

Κατά τη διάρκεια της Σταφυλοθεραπείας θα πρέπει να καταναλώνετε αποκλειστικά σταφύλια και νερό (μόνο όταν είναι απαραίτητο αφού το σταφύλι περιέχει αρκετό νερό). Επιλογή είναι και το κλύσμα αν διακόψετε για μία μέρα, πίνοντας όμως μόνο νερό. Την επόμενη συνεχίζετε με την σταφυλοθεραπεία. Η θεραπεία δεν έχει να κάνει μόνο με φαγητό, αλλά και με ξεκούραση, που σημαίνει καλό ύπνο για τουλάχιστον 8 ώρες και, αν μπορείτε, από νωρίς.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να ξεχάσετε ότι συμβάλει πολύ η γυμναστική και κίνηση σε καθαρό αέρα περπάτημα π.χ. 1 ώρα και για όσους μπορούν τα ατμόλουτρα και το μασάζ.

Η αποθεραπεία από την σταφυλοφαγεία ξεκινάει την στιγμή που ο οργανισμός μας ειδοποιεί να σταματήσουμε. Από αυτό το σημείο και πέρα ασκούμε ωμοφαγία για ένα χρονικό διάστημα με φρέσκα λαχανικά μόνο. Έχοντας π.χ. περάσει τις 30 ήμερες συνολικά μπορούμε να αρχίσουμε να τρώμε μαγειρεμένα φαγητά και πολύ σταδιακά τροφές από ζωική προέλευση.

Σημαντικό: Θα πρέπει να προσέξετε να τρώτε μόνο βιολογικά σταφύλια που θα καταναλώνονται ολόκληρα με την φλούδα καλά μασημένα, αλλά τα κουκούτσια αμάσητα, και να πίνετε καλά φιλτραρισμένο νερό. Όσοι έχουν έλκος να πίνουν τον χυμό.

Η ημερήσια ποσότητα σταφυλιών στην σταφυλοθεραπεία

Αρχικά ξεκινάτε με όσα μπορείτε να φάτε μέχρι να νιώσετε πλήρης. Σταδιακά θα δείτε ότι αυτή η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί καθώς το σώμα ζητά όλο και περισσότερα υγρά. Κάποια στιγμή θα τρώτε πάνω από κιλό σε μια καθισιά. Μη ξεχνάτε, μπορεί να φαίνετε πολύ αλλά το μεγαλύτερο μέρος του είναι νερό.

Η διάρκεια της σταφυλοθεραπείας

Τι θέλετε να πετύχετε;

Ανάλογα με το τι επιδιώκει κανείς θα διαρκέσει και η όλη διαδικασία της σταφυλοθεραπείας. Ξεκινώντας με 5-10 ημέρες για να αναζωογονηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός, βλέπουμε αν χρηζόμαστε περισσότερες και πράττουμε ανάλογα. Π.χ. σε περιπτώσεις ασθενειών οι ενδείξεις είναι ότι χρειάζονται περισσότερες ημέρες. Το καλό με αυτόν τον τρόπο μονοφαγίας είναι ότι ο οργανισμός μας θα μας «ειδοποιήσει» πότε πρέπει να σταματήσουμε.

Κατά την πρώτη μέρα της θεραπείας μπορείτε να καταναλώσετε 0,5 κιλό σταφύλια και να αυξάνετε σταδιακά κατά 0,5 κιλό την ημέρα μέχρι να φτάσετε τα 3 κιλά (μέγιστη κατανάλωση). Συστήνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας ήπια ηλιοθεραπεία (νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα) και ήπια άσκηση (βάδισμα κατά προτίμηση).

Τις πρώτες ημέρες της σταφυλοθεραπείας τα ούρα θα έχουν ένα κίτρινο χρώμα, σημάδι της εκκίνησης της αποτοξίνωσης. Κατά την 4η μέρα τα ούρα θα είναι απόλυτα καθαρά, διαυγή και διάφανα (σαν το νερό). Το σταφύλι θα καθαρίσει το σώμα, το αίμα και το δέρμα. Κατά την αποβολή των τοξινών μπορεί να παρατηρηθεί εμετός, πυρετός, αδυναμία, διάρροια και δυνατός πονοκέφαλος. Είναι σημαντικό να μην σταματήσετε τη θεραπεία στο στάδιο αυτό. Αυξήστε το νερό ή κάνετε κάποιο χαλαρωτικό μασάζ για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Με την πάροδο των ημερών (4η ή 5η ημέρα, ανάλογα με την υπάρχουσα κατάσταση υγείας) τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται. Ασθενείς με βαριές παθήσεις ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερες ημέρες θεραπείας.

Μετά το τέλος της θεραπείας θα πρέπει να περάσετε σε ωμοφαγία (ωμά φρούτα και λαχανικά) για κάποιες ημέρες. Σταδιακά θα προσθέσετε μαγειρεμένο φαγητό.

Τι θεραπεύει η σταφυλοθεραπεία

Η σταφυλοθεραπεία είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες μεθόδους αποτοξίνωσης του οργανισμού εδώ και 140 χρόνια περίπου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την δοκίμασαν και ισχυρίζονται ότι όχι μόνο αισθάνθηκαν καλύτερα αλλά και ωφέλησαν σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους.

Τι θεωρείται ότι καταπολεμά η σταφυλοθεραπεία:

  • Διάφορες μορφές καρκίνου (προστάτη, στομάχου κ.λπ.)
  • Όγκους
  • Αρθριτικά
  • Ρευματισμούς
  • Αλλεργίες
  • Άσθμα
  • Οστεοπόρωση
  • Κύρωση ύπατος
  • Νευρικές διαταραχές
  • Πνευμονολογικά προβλήματα
  • Φλεβίτιδα
  • Γήρανση του δέρματος…

… και άλλες ασθένειες και διαταραχές. Στις σοβαρές καταστάσεις καλό θα ήταν η σταφυλοθεραπεία να γίνεται κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Είναι η σταφυλοθεραπεία όντως θεραπεία ή πρόκειται για απάτη;

(Ο αντίλογος στην σταφυλοθεραπεία)

Υπάρχει όμως και άλλη πλευρά της σταφυλοθεραπείας που δεν προάγεται. Δεν συζητάμε αν κανείς θα χάσει βάρος με την σταφυλοθεραπεία διότι πράγματι θα χάσει. Όμως, το ίδιο συμβαίνει και με άλλα παρόμοια είδη δίαιτας μονοφαγίας π.χ. σούπα λάχανου που και αυτή κυκλοφορεί ακόμη.

Οι μονοφαγικές δίαιτες έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνητών εδώ και χρόνια. Πέρα από την ταχύτατη απώλεια βάρους (που διαρκεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα), οι περισσότερες δεν προσφέρουν ουσιαστικό όφελος στην υγεία, αντίθετα θεωρούνται επιβλαβείς.

Η τεταμένη στέρηση συχνά φέρνει τους ανθρώπους σε σημείο να ονειρεύονται έντονα όσα δεν έχουν φάει διότι ο κόσμος, γενικά, δυσκολεύεται να πειθαρχήσει σε αυστηρές δίαιτες. Το αποτέλεσμα είναι να ξαναπάρει γρήγορα τα κιλά που έχασε και συχνά ακόμα περισσότερα.

Παράλληλα, η στέρηση θρεπτικών συστατικών δημιουργεί ένα διαρκές αίσθημα πείνας που μας ωθεί να σταματήσουμε την οποιαδήποτε μονοφαγική δίαιτα και να φάμε με βουλιμία οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά μας.

Τα αποτελέσματα της μονοφαγίας

Για την αποτοξίνωση που προωθείται από τις μονοφαγικές δίαιτες, το ανθρώπινο σώμα την κάνει ούτως ή αλλιώς με φυσικότατο τρόπο. Αυτή είναι λειτουργία των νεφρών του ήπατος, με τη βοήθεια του γαστρεντερικού συστήματος.

Η μονοφαγία οποιουδήποτε είδους δημιουργεί και άλλα θέματα ένα εκ των οποίων είναι ο αυξημένος κίνδυνος διατροφικών διαταραχών. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η πρακτική της μονοφαγίας συχνά αναγκάζει τον υπέρμετρο έλεγχο της διατροφής. Αυτό μαζί με την έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών οδηγεί στο αίσθημα της πείνας, η οποία αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό διατροφικής διαταραχής.

Άλλο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός όπως αναφέραμε πριν, είναι ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για τη βέλτιστη λειτουργία του. Η στέρηση βιταμινών είναι πραγματική διότι πολλές από αυτές δεν βρίσκονται στα σταφύλια αλλά σε πολλές άλλες τροφές. Είναι και ο λόγος που μετά από μια μονοφαγική δίαιτα, ο κόσμος νιώθει την ανάγκη να φάει ότι βρει μπροστά του διότι το σώμα αναζητά όσα θρεπτικά στοιχεία του λείπουν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αντίλογο, ο μύθος της «ξεκούρασης» του οργανισμού με την μονοφαγία και ειδικά την σταφυλοθεραπεία είναι ακριβώς αυτό, μύθος.

Γιατί άλλωστε νιώθει κανείς στέρηση από άλλες σημαντικές πηγές βιταμινών και μετάλλων με την μονοφαγία και όχι με την ισορροπημένη διατροφή; 

Γιατί π.χ. η Μεσογειακή Διατροφή οδηγεί σε πολλά οφέλη για την υγεία;

Διότι είναι ισορροπημένη και προσφέρει πληθώρα από μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά! Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε δεκαετίες μελέτης που αποδεικνύουν ότι τα διατροφικά πρότυπα που συμπεριλαμβάνουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων είναι θρεπτικά και πολύ ανώτερα.

Τα αντιοξειδωτικά οφέλη των σταφυλιών

Ο πλούτος των αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών στα σταφύλια είναι εντυπωσιακός! Διαβάστε περισσότερα σε αυτό το επιστημονικό άρθρο με θέμα «Αποκαλύπτοντας τη σχέση μεταξύ σταφυλιών και υγείας».

Εκτός από την παροχή συμβατικών αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C και το μαγγάνιο, τα σταφύλια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά που ξεκινούν από τα γνωστά σε όλους καροτενοειδή (όπως το β-καροτένιο) έως τα ασυνήθιστα στιλβένια (όπως η ρεσβερατρόλη). Ο συνολικός αριθμός διαφορετικών αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών στα σταφύλια εκατοντάδες. Ακόμη και η ορμόνη μελατονίνη έχει εντοπιστεί στα σταφύλια και είναι γνωστό ότι δρα ως αντιοξειδωτικό που παρέχεται από αυτό το τρόφιμο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο σπόρος και το δέρμα περιέχουν την πιο πλούσια συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. Είναι πολύ σπάνιο να βρούμε υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο σαρκώδες μέρος του σταφυλιού από αυτά που υπάρχουν στον σπόρο ή το δέρμα. Γι ‘αυτό το λόγο, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για την υγεία στα αντιοξειδωτικά σταφυλιών δεν έχει πραγματοποιηθεί σε ολόκληρα σταφύλια (με τον φλοιό και τα κουκούτσια τους). Αντ’ αυτού, αυτή η έρευνα διεξήχθη σε δέρμα σταφυλιού, εκχύλισμα δέρματος σταφυλιού, σπόρο σταφυλιού, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού ή σε εκχυλίσματα σταφυλιών που περιέχουν δέρμα και σπόρους και σάρκα. Κατά γενικό κανόνα, η σάρκα του σταφυλιού περιέχει περίπου το 1/20-1/100 της συνολικής αντιοξειδωτικής δράσης του σπόρου ή του δέρματος.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο δέρμα και τον σπόρο των σταφυλιών δεν σημαίνει ότι δεν ωφελούμαστε από την κατανάλωση ολόκληρου του σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένης της σάρκας! Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μελέτες σταφυλιών στο σύνολό τους, καθώς πιθανότατα αντανακλούν ισχυρότερα βραχυπρόθεσμα αντιοξειδωτικά οφέλη από ό, τι θα σχετίζονταν με τη βραχυπρόθεσμη πρόσληψη ολόκληρων σταφυλιών.

Η έρευνα για τα αντιοξειδωτικά οφέλη που παρέχονται από σταφύλια ή συστατικά σταφυλιών περιλαμβάνει τα ακόλουθα ευρήματα. Τα σταφύλια και τα συστατικά του σταφυλιού μπορούν:

  • βοηθούν στην αποφυγή υπερδραστηριότητας ορισμένων ενζύμων που σχετίζονται με οξυγόνο. Αυτά τα ένζυμα περιλαμβάνουν οξειδάση ξανθίνης και καταλάση.
  • αυξάνουμε τα επίπεδα γλουταθειόνης στο αίμα μας (ένα κρίσιμο αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό) και επίσης αυξάνουμε την αναλογία της μειωμένης προς οξειδωμένης γλουταθειόνης (ένα σημαντικό μέτρο της αντιοξειδωτικής ικανότητας).
  • βοηθούν στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από βλάβες των ελεύθερων ριζών.
  • χαμηλότερα επίπεδα αντιδραστικών σε οξυγόνο μορίων στο αίμα μας.
  • μείωση της οξείδωσης του λίπους (υπεροξείδωση λιπιδίων).
  • χαμηλότερους βιοδείκτες οξειδωτικού στρες.

Επιστημονικό συμπέρασμα για την σταφυλοθεραπεία

Η σταφυλοθεραπεία, σαν μέθοδος αποτοξίνωσης, αποτελεί ωφέλιμη πρακτική για την υγεία μας, αρκεί να γίνεται για λίγες μέρες την πρώτη φορά. Ενδείκνυται πάντα η σχετική ενημέρωση του γιατρού που μας παρακολουθεί και η σύμφωνη γνώμη του. Μπορεί η οποιαδήποτε μονοφαγία να μην μας δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε ή να επιφέρει την θεραπεία κάποιας νόσου, όμως τα σταφύλια δεν εμπίπτουν στην γενική κατηγορία τροφίμων λόγω του πλούτου των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν.

Τρία μέλη της ομάδας του Viologika.gr δοκίμασαν την σταφυλοθεραπεία για διάστημα από 5 έως και 10 μέρες. Τα αποτελέσματα διέφεραν για τον καθένα, όλοι όμως δήλωσαν την αναζωογόνηση του οργανισμού και την μεγάλη πνευματική καθαρότητα με το πέρας της δοκιμής.

Το συμπέρασμα είναι ότι η σωστή διατροφή και η αποτοξίνωση πρέπει να είναι τρόπος ζωής και όχι λύση της μιας εβδομάδας. Όσο για την Σταφυλοθεραπεία (ή Αμπελοθεραπεία), είμαστε υποστηρικτές της μεθόδου αυτής εφόσον το σύνολο της διατροφής μας παραμένει σωστό και υγιεινό.

Επιμένουμε με πάθος στην σωστή Μεσογειακή διατροφή και δεν αποκλείουμε να κάνουμε σταφυλοθεραπεία 1 φορά το χρόνο (με βιολογικά σταφύλια) για μια επιπλέον αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος.

Ελίζα Παπαγιάννη
Εσωτερική υγεία και εξωτερική ομορφιά πάνε πακέτο! Βασικό όπλο και για τα δύο η σωστή διατροφή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.