Γιατί οι ντομάτες της αγοράς δεν έχουν γεύση και άρωμα;

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες ντομάτας. Οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από σχετικά νέες και μεταλλαγμένες ποικιλίες. Σκοπός της κάθε μετάλλαξης είναι η δημιουργία ποικιλιών με μεγάλο και καλοσχηματισμένο καρπό και ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς στίγματα και με μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στη μεταφορά προς τα καταστήματα και τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι μεταλλάξεις αυτές όμως δεν έγιναν χωρίς να θυσιαστεί κάτι. Αυτό το κάτι είναι η γεύση και το άρωμα. Για όσους έχουν δοκιμάσει ντομάτες από οργανικές ποικιλίες (δυσεύρετες πλέον) οι οποίες επιπλέον έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά, η διαφορά στη γεύση είναι τεράστια. Οι περισσότερες ντομάτες της αγοράς δε θυμίζουν ντομάτες στο παραμικρό εκτός από την όψη.

Οργανικές και μεταλλαγμένες ποικιλίες ντομάτας

Οι κανόνες του εμπορίου και η ανάγκη για μεταφορά του προϊόντος σε μεγάλες αποστάσεις από την καλλιεργήσιμη έκταση οδήγησαν στη δημιουργία και την επικράτηση των μεταλλαγμένων ποικιλιών. Οι καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο επιλέγουν τις ανθεκτικότερες ποικιλίες ντομάτας για να μπορούν να έχουν τις λιγότερες απώλειες στην παραγωγή τους και, συνεπώς, το μεγαλύτερο κέρδος. Οι έμποροι και μεταπωλητές με τη σειρά τους, αγοράζουν καρπούς με τα ίδια κριτήρια.

Αλλά και οι καταναλωτές δεν είναι ανεύθυνοι για την κατάσταση αυτή. Εδώ και δεκαετίες προτιμούν να αγοράζουν καλοσχηματισμένους καρπούς ντομάτας με ωραίο κόκκινο χρώμα αδιαφορώντας για τη γεύση τους. Οι μικρότεροι καρποί με κάποια μικρά στίγματα που βρίσκαμε κάποτε έχουν πια εξαφανιστεί λόγω έλλειψης ζήτησης.

Έτσι λοιπόν, με το χρόνο, οι παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας έχουν παραγκωνιστεί και είναι πλέον δυνατόν να βρεθούν μόνο σε διάφορους οργανισμούς ανά τον κόσμο που σκοπό έχουν τη διατήρηση και τη διάδοση των σπόρων αυτών. Οι οργανισμοί αυτοί, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της αγοράς, προσπαθούν να διαδώσουν και να μοιράσουν τις παραδοσιακές και πιστοποιημένες οργανικές ποικιλίες ντομάτας (αλλά και άλλων λαχανικών και φρούτων) σε όλο τον κόσμο. Σε μεγάλα κτήματα καλλιεργούν και παράγουν τους σπόρους αυτούς και τους διαθέτουν στην αγορά. Τα προϊόντα τους πιστοποιούνται ως προς τη γνησιότητά τους ενώ το κάθε είδος σπόρου χαρακτηρίζεται ανάλογα με την προέλευσή του και ταξινομείται.

Πελάτες τέτοιων οργανισμών είναι ευαισθητοποιημένοι αγρότες, μικροκαλλιεργητές και καταναλωτές που πιστεύουν ότι ο μόνος που πρέπει να πραγματοποιεί τις μεταλλάξεις στη Γη είναι η ίδια η φύση και ότι η μετάλλαξη είναι μια διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιείται σε βάθος χρόνου για να είναι ασφαλής για το είδος που μεταλλάσσεται αλλά και για τον ίδιο τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες ντομάτας (μεταλλαγμένης προφανώς) που θα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά των σημερινών μεταλλαγμένων ποικιλιών αλλά με υπέροχη γεύση και άρωμα. Ισχυρίζονται πως σύντομα θα πετύχουν τον σκοπό τους. Κανείς όμως δεν γνωρίζει ακόμα με σιγουριά αν η διαρκής μετάλλαξη των φυτών θα επιφέρει κακό στον πλανήτη και αν ναι, πόσο μεγάλο θα είναι αυτό.

Σχετικά άρθρα

Πώς θα αναγνωρίσετε τα βιολογικά προϊόντα

Πώς θα αναγνωρίσετε τα βιολογικά προϊόντα

Blog | Βιολογικά προϊόντα

Στην Ευρώπη τα μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα πρέπει να περιέχουν αποκλειστικά βιολογικώς παραγόμενα συστατικά. Σε άλλες χώρες όμως, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα βιολογικώς παραγόμενα συστατικά ...

Είναι τα «βιολογικά προϊόντα» όντως βιολογικά;

Είναι τα «βιολογικά προϊόντα» όντως βιολογικά;

Blog | Βιολογικά προϊόντα

Ο όρος «βιολογικά» στις μέρες μας μάλλον δεν είναι και τόσο ακριβής. Για να είναι η τροφή μας αγνή θα πρέπει εξ' ίσου αγνό να είναι και το νερό που δέχεται και ο αέρας που την περιβάλλει αλλά και το χώμα στο οποίο μεγαλώνει ...

Βιολογικά ή συμβατικά

Βιολογικά ή συμβατικά

Blog | Βιολογικά προϊόντα

Πολύς λόγος γίνεται ότι τα συμβατικά τρόφιμα δεν είναι τελικά και τόσο επιβλαβή για την υγεία μας. Στην πράξη, λένε, ειδικευμένοι γεωπόνοι δίνουν στους αγρότες τα κατάλληλα χημικά λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και ...

newsletter

Θα λάβετε άμεσα e-mail για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.