Ονομασία «βιολογικά»

Τρεις είναι οι επικρατέστερες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για τα βιολογικά προϊόντα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κατ' αρχήν, ας ξεκινήσουμε με την απλή διαπίστωση ότι και οι τρεις είναι Ελληνικές λέξεις. Πρόκειται για τις εξής ονομασίες:

Βιολογικά

  1. Βιολογικά
  2. Οργανικά
  3. Οικολογικά

Η Ελληνική ονομασία χρησιμοποιείται και από πολλές χώρες μεταξύ των οποίων είναι οι: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Πολωνία ενώ ο όρος οικολογικά χρησιμοποιείτε περιορισμένα αφού είναι αρκετά ευρύς, χωρίς να προσδιορίζεται αυστηρά η έννοιά του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρώτη εμφάνιση του όρου «οργανική καλλιέργεια», που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τη βιολογική καλλιέργεια, έγινε λίγο πριν τον 2ο παγκόσμιο Πόλεμο. Η χρήση του όρου αυτού έχει επικρατήσει σε χώρες όπως η Αμερική και η Αγγλία. Στις χώρες αυτές δηλαδή χρησιμοποιείται ο όρος οργανικός, οργανικά προϊόντα, οργανική καλλιέργεια και οργανική διατροφή. Ο όρος βιολογικά προϊόντα στην Αγγλική γλώσσα ονομάζεται "organic products".

Ας δούμε λοιπόν την ετοιμολογία του όρου βιολογικός και οργανικός.

Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι η λέξη «βιολογικός» έχει τη ρίζα της στη λέξη «ζωή» ή αλλιώς «βίος» και η κατάληξη «λογικά» στη λέξη «λόγος» που σημαίνει μελέτη.

Η ετοιμολογία της λέξεις «οργανικός» έχει τη ρίζα της στην αρχαιο-Ελληνική λέξη «όργανο» που με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «έργον» και δεν περιγράφει απαραίτητα κάτι ζωντανό, απλά κάτι που επιτελεί κάποιο έργο.

Ο επιστημονικός όρος «οργανικός» αναφέρεται ρητά στα μόρια εκείνα που περιέχουν τον άνθρακα και μπορούν συνεπώς να προκαλέσουν οργανικές ενώσεις που αποτελούν τον δομικό λίθο της ζωής. Αντίθετα, «ανόργανος» αναφέρεται στα μόρια εκείνα από τα οποία απουσιάζει ο άνθρακας και δεν μπορούν να σχηματίσουν περίπλοκες δομές που θα οδηγήσουν σε ζωντανούς οργανισμούς.

Συνεπώς, η χρήση του όρου «οργανική καλλιέργεια» και γενικότερα η χρήση του όρου «οργανικός» σε ότι έχει να κάνει με την βιολογική καλλιέργεια είναι παντελώς λανθασμένη.

Σχετικά άρθρα

Βιολογικά ή συμβατικά

Βιολογικά ή συμβατικά

Blog | Βιολογικά προϊόντα

Πολύς λόγος γίνεται ότι τα συμβατικά τρόφιμα δεν είναι τελικά και τόσο επιβλαβή για την υγεία μας. Στην πράξη, λένε, ειδικευμένοι γεωπόνοι δίνουν στους αγρότες τα κατάλληλα χημικά λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και ...

Είναι τα «βιολογικά προϊόντα» όντως βιολογικά;

Είναι τα «βιολογικά προϊόντα» όντως βιολογικά;

Blog | Βιολογικά προϊόντα

Ο όρος «βιολογικά» στις μέρες μας μάλλον δεν είναι και τόσο ακριβής. Για να είναι η τροφή μας αγνή θα πρέπει εξ' ίσου αγνό να είναι και το νερό που δέχεται και ο αέρας που την περιβάλλει αλλά και το χώμα στο οποίο μεγαλώνει ...

Τα μεγάλα ερωτήματα προ του ταμείου

Γιατί να αγοράσω βιολογικά;

Blog | Βιολογικά προϊόντα

Είναι όντως πιο ποιοτικά από τα συμβατικά ή είναι όλα αυτά ένας μύθος; Έχουν όντως καλύτερη γεύση; Γιατί όμως τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο στραπατσαρισμένα; Και τί έχει πάθει ο κόσμος που τόσα χρόνια ...

newsletter

Θα λάβετε άμεσα e-mail για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.