Οικολογική διαβίωση

Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για την οικολογική διαβίωση. Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει όμως ο όρος αυτός; Ο τρόπος ζωής μας συνεπάγεται την κατανάλωση ενέργειας σχεδόν σε κάθε μας δραστηριότητα. Η κατανάλωση αυτή μετράται με το λεγόμενο ενεργειακό αποτύπωμα. Αυτό αντιπροσωπεύει την κατανάλωση ενέργειας ανά άτομο ή ανά δραστηριότητα ανά έτος. Πιο συγκεκριμένα, το ενεργειακό αποτύπωμα μετράει την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Όσο πιο «πολιτισμένος» είναι ο τρόπος ζωής μας, τόσο μεγαλύτερο και το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Οι περισσότερες σύγχρονες δραστηριότητες έχουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα. Ας δούμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό με κάποιο παράδειγμα.

Οικολογική διαβίωση και το ενεργειακό μας αποτύπωμα

Το ενεργειακό μας αποτύπωμα

Αν, για να πάμε κάθε μέρα στον χώρο εργασίας μας χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας, καταναλώνουμε καύσιμο. Η κατανάλωση αυτή επιφέρει απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που επισπεύδει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν το καύσιμο που χρησιμοποιούμε είναι η βενζίνη ή το πετρέλαιο, τότε το ενεργειακό μας αποτύπωμα είναι σημαντικό. Αν το αυτοκίνητό μας είναι ηλεκτρικό, τότε είναι αρκετά μικρότερο. Αν το όχημά μας δεν είναι αυτοκίνητο άλλα βενζινοκίνητη μηχανή, το ενεργειακό μας αποτύπωμα είναι (όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο) σχεδόν ίδιο με εκείνο του αυτοκινήτου. Η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα σαφώς εξαρτάται και από τον κυβισμό του οχήματός μας αλλά και από τον τρόπο οδήγησής μας (υψηλόστροφη ή χαμηλόστροφη).

Αν όμως η καθημερινή μας μετακίνηση στον χώρο εργασίας μας γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από αυτή τη δραστηριότητά μας μειώνεται σημαντικά. Το ίδιο όχημα που εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο μεταφέρει πολλαπλούς επιβάτες σε διάφορα σημεία της διαδρομής με την ίδια κατανάλωση καυσίμου και την ίδια έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αν το όχημα αυτό χρησιμοποιεί αέριο ή είναι ηλεκτρικό, τότε το ενεργειακό αποτύπωμα είναι ελάχιστο.

Αν, πάλι, είμαστε τυχεροί και η εργασία μας είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση και έχουμε την απαραίτητη όρεξη και το αθλητικό πνεύμα ώστε να περπατήσουμε μέχρι εκεί, τότε το ενεργειακό μας αποτύπωμα απλά μηδενίζεται. Μπορούμε εδώ να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα θετικά αποτελέσματα μιας καθημερινής αθλητικής δραστηριότητας.

Σχετικά άρθρα

Η ημέρα της Γης

Η ημέρα της Γης

Blog | Οικολογία

Η ημέρα αυτή είναι ουσιαστικά εστιασμένη σε οικολογικά θέματα που αφορούν άμεσα στην προστασία της Γης από εμάς, τους ανθρώπους. Μια ημέρα λοιπόν το χρόνο ο κόσμος όλος γιορτάζει τον πλανήτη. Την ίδια ώρα ...

Κατανάλωση, περιβάλλον και οικονομική κρίση

Κατανάλωση, περιβάλλον και οικονομική κρίση

Blog | Οικολογία

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η καθημερινή μας ζωή άλλαξε πολύ, χωρίς αυτό να γίνεται άμεσα αντιληπτό. Αρκεί κανείς να κοιτάξει τα σκουπίδια μιας μέσης οικογένειας. Όσο πλουσιότερη η οικογένεια (και η χώρα) τόσο περισσότερα ...

Υπολείμματα αγχολυτικών φαρμάκων στα ψάρια

Υπολείμματα αγχολυτικών φαρμάκων στα ψάρια

Blog | Οικολογία

Εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούμε ηρεμιστικά και διάφορα ψυχοφάρμακα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα, να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε διάφορες ...

newsletter

Θα λάβετε άμεσα e-mail για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.