Search
Close this search box.
19 Ιουνίου 2021
19 Ιουνίου 2021

Οικολογική διαβίωση στην καθημερινή μας ζωή

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για την οικολογική διαβίωση. Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει όμως ο όρος αυτός; Ο τρόπος ζωής μας συνεπάγεται την κατανάλωση ενέργειας σχεδόν σε κάθε μας δραστηριότητα.

Η κατανάλωση αυτή μετράται με το λεγόμενο ενεργειακό αποτύπωμα. Αυτό αντιπροσωπεύει την κατανάλωση ενέργειας ανά άτομο ή ανά δραστηριότητα ανά έτος. Πιο συγκεκριμένα, το ενεργειακό αποτύπωμα μετράει την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Όσο πιο «πολιτισμένος» είναι ο τρόπος ζωής μας, τόσο μεγαλύτερο και το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Οι περισσότερες σύγχρονες δραστηριότητες έχουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα. Ας δούμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό με κάποιο παράδειγμα.

Το ενεργειακό μας αποτύπωμα

Αν, για να πάμε κάθε μέρα στον χώρο εργασίας μας χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας, καταναλώνουμε καύσιμο. Η κατανάλωση αυτή επιφέρει απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που επισπεύδει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν το καύσιμο που χρησιμοποιούμε είναι η βενζίνη ή το πετρέλαιο, τότε το ενεργειακό μας αποτύπωμα είναι σημαντικό. Αν το αυτοκίνητό μας είναι ηλεκτρικό, τότε είναι αρκετά μικρότερο. Αν το όχημά μας δεν είναι αυτοκίνητο άλλα βενζινοκίνητη μηχανή, το ενεργειακό μας αποτύπωμα είναι (όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο) σχεδόν ίδιο με εκείνο του αυτοκινήτου. Η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα σαφώς εξαρτάται και από τον κυβισμό του οχήματός μας αλλά και από τον τρόπο οδήγησής μας (υψηλόστροφη ή χαμηλόστροφη).

Αν όμως η καθημερινή μας μετακίνηση στον χώρο εργασίας μας γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από αυτή τη δραστηριότητά μας μειώνεται σημαντικά. Το ίδιο όχημα που εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο μεταφέρει πολλαπλούς επιβάτες σε διάφορα σημεία της διαδρομής με την ίδια κατανάλωση καυσίμου και την ίδια έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αν το όχημα αυτό χρησιμοποιεί αέριο ή είναι ηλεκτρικό, τότε το ενεργειακό αποτύπωμα είναι ελάχιστο.

Αν, πάλι, είμαστε τυχεροί και η εργασία μας είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση και έχουμε την απαραίτητη όρεξη και το αθλητικό πνεύμα ώστε να περπατήσουμε μέχρι εκεί, τότε το ενεργειακό μας αποτύπωμα απλά μηδενίζεται. Μπορούμε εδώ να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα θετικά αποτελέσματα μιας καθημερινής αθλητικής δραστηριότητας.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.