Βιολογικό γάλα

Το γάλα (το ζωικό γάλα) είναι η υγρή τροφή που παράγεται στον μαστό των θηλαστικών για να θρέψουν τα νεογνά τους. Στη βρεφική ηλικία, τα θηλαστικά καταναλώνουν μόνο γάλα, μέχρι να μπορέσουν να αφομοιώσουν και άλλη τροφή. Πολλές φορές το γάλα εξακολουθεί να καταναλώνεται για ένα μικρό διάστημα ακόμα και όταν το νεαρό θηλαστικό έχει ξεκινήσει να διατρέφεται και με άλλες τροφές.

Το αγελαδινό γάλα έρχεται πρώτο στην κατανάλωση και ακολουθεί το κατσικίσιο. Η θρεπτική αξία του γάλακτος είναι μεγαλύτερη όταν τα ζώα που το παράγουν τρέφονται με χορτάρι, ελεύθερα σε πεδινή περιοχή με πιστοποίηση καταλληλότητας για βιολογική εκτροφή και στα ζώα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αντιβιοτικά ή ορμόνες.

Το κάθε γάλα έχει πολύ διαφορετική θρεπτική αξία, ανάλογα με το είδος του. Έτσι, το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη (≈ 23%) και περιέχει σε μικρότερες ποσότητες ιώδιο, βιταμίνη D, ασβέστιο, βιταμίνη Β2, φώσφορο, βιταμίνη Β12, πρωτεΐνη και σελήνιο. Αντίστοιχα, το κατσικίσιο γάλα είναι και αυτό πλούσιο σε τρυπτοφάνη (≈ 14%) και περιέχει σε μικρότερες ποσότητες ασβέστιο, βιταμίνη D, φώσφορο, βιταμίνη Β2, πρωτεΐνη και κάλιο. Δείτε τα αναλυτικότερα και σε πίνακα.

Βιολογικό γάλα

Αγελαδινό γάλα   Κατσικίσιο γάλα
τρυπτοφάνη 23 %   τρυπτοφάνη 14 %
ιώδιο 16 % ασβέστιο 13 %
βιταμίνη D 15 % βιταμίνη D 13 %
ασβέστιο 12 % φώσφορο 11,5 %
βιταμίνη Β2 10 % βιταμίνη Β2 8 %
φώσφορο 8 % πρωτεΐνη 7 %
βιταμίνη Β12 7 % κάλιο 5,6 %
πρωτεΐνη 6 %    
Τα ποσοστά δίδονται για 100 γραμμάρια προϊόντος και σε σχέση με την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση.

Η αλήθεια είναι ότι η θρεπτική αξία του γάλακτος (όπως και κάθε ζωικού προϊόντος) εξαρτάται από το είδος, την ποσότητα, την ποιότητα και την ποικιλία της τροφής του, από την ράτσα του ίδιου του ζώου και από τις συνθήκες διαβίωσής του. Οι παραπάνω αριθμοί είναι απλώς ενδεικτικοί.

Θα βρούμε το γάλα στην αγορά σε διάφορες μορφές.
Όσον αφορά στα λιπαρά, υπάρχει το πλήρες και το ελαφρύ. Ανάλογα την επεξεργασία, έχουμε το ομογενοποιημένο, το παστεριοποιημένο και φυσικά το φρέσκο. Η κατηγοριοποίηση του γάλακτος δεν σταματάει όμως εδώ. Συνεχίζοντας, έχουμε γάλα από ζώα ελεύθερης βοσκής ή από ζώα που περιορίζονται σε κτηνοτροφική μονάδα. Θα βρείτε επίσης γάλα χωρίς λακτόζη, συμπυκνωμένο και ζαχαρούχο. Σε σαφώς μικρότερη διάθεση θα βρείτε το βιολογικό γάλα.

Βιολογικό γάλα για παιδιά

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, ένα πολύ μεγάλο μέρος της διατροφής μας περιλαμβάνει το γάλα και τα παράγωγά του, τα ονομαζόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα γνωστότερα από αυτά είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και η κρέμα γάλακτος και κυκλοφορούν σε πολύ μεγάλη ποικιλία και σε διάφορες μορφές. Ο μέσος Ευρωπαίος και Αμερικάνος πολίτης καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα σχεδόν κάθε μέρα. Βρίσκονται στη μία ή την άλλη τους μορφή στις περισσότερες συνταγές μας.

Το γάλα είναι από τις πιο έντονα αμφισβητούμενες τροφές που καταναλώνει ο άνθρωπος, παρ’ ότι υπολογίζεται ότι περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια καταναλώνουν γάλα ή κάποιο από τα παράγωγά του. Πάνω στο θέμα αυτό, οι διάφοροι οι επιστήμονες μελετητές και διατροφολόγοι έχουν χωριστεί σε 2 στρατόπεδα. Σε εκείνους που σταθερά πιστεύουν ότι ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει γάλα για να διατηρήσει μια καλή υγεία σε όλη του τη ζωή και σε εκείνους που θεωρούν την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών απόλυτα ανθυγιεινή (και ίσως αντι-οικολογική). Τα επιχειρήματα βρίσκονται ακόμα υπό εξέταση για να διαπιστωθεί σε επιστημονική βάση αν το γάλα είναι απαραίτητο και ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωσή του.

Συνταγές βιολογικών