Search
Close this search box.
Βιολογικό Αβοκάντο

Βιολογικό αβοκάντο

Το βιολογικό αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Χρησιμοποιείται, όμως, κυρίως ως λαχανικό ή συνοδευτικό γευμάτων. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Το αειθαλές δέντρο αβοκάντο ανήκει στο γένος Περσέα της συνομοταξίας των Αγγειοσπέρμων. Στην Ελλάδα ήταν άγνωστο μέχρι και πριν από περίπου 20 χρόνια. Η αγάπη του δέντρου για το εύκρατο Μεσογειακό κλίμα και η αύξηση της κατανάλωσης του ομώνυμου καρπού του από τις βορειότερες Ευρωπαϊκές χώρες, έφεραν την καλλιέργειά του και στη χώρα μας, κυρίως στην Κρήτη και τη Νότια Πελοπόννησο. Τα τελευταία 15 χρόνια δε, έχει περάσει και στην Ελληνική κουζίνα με μεγάλη επιτυχία.

Θεωρείται ότι κατάγεται από το Μεξικό. Απολιθώματα έχουν βεβαιώσει ότι υπήρχε στην περιοχή, καθώς και στην ευρύτερη μέση Αμερικανική ήπειρο, εδώ και 10.000 χρόνια. Υπολείμματα σπόρων βρέθηκαν σε προϊστορικούς οικισμούς της περιοχής που χρονολογούνται γύρω στο 8.000 π.Χ.

Στις μέρες μας, ο καρπός του αβοκάντο καταναλώνεται σε σαλάτες, σε σούπες, σε ορεκτικά και dips, σε χυμούς και smoothies, σε μακαρονάδες, συνοδεύει κρέας και ψάρι και συμμετέχει σε γλυκά. Παντού δηλαδή.

Εκτός από τις πλούσιες βιταμίνες που μας προσφέρει, δύο είναι τα πλέον σημαντικά στοιχεία που το κάνουν τόσο αγαπητό:
– η προσαρμοστικότητά του σε κάθε γεύση (η δική του γεύση είναι εξαιρετικά ήπια και η υφή του απαλή) και
– τα αυξημένα κορεσμένα λιπαρά του που, εκτός από το γεγονός ότι το κάνουν πολύ θρεπτικό, μας βοηθούν να το χρησιμοποιήσουμε αντί για λάδι ή βούτυρο, μειώνοντας σημαντικά τις θερμίδες που λαμβάνουμε.

Βιολογικό Αβοκάντο

Με απλά λόγια, βοηθάει, με τον τρόπο του, στην απώλεια βάρους, όταν φυσικά καταναλώνεται με μέτρο.

Το Μεξικό (η πιθανή πατρίδα του αβοκάντο) είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή, συγκεντρώνοντας περίπου το 35% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κολομβία, το Περού και η Ινδονησία ακολουθούν. Υπάρχουν πάνω από 50 ποικιλίες αβοκάντο στο εμπόριο, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, που, λόγω της μακροχρόνιας και εκτεταμένης καλλιέργειάς του είναι σχεδόν αδύνατον να τις ξεχωρίσουμε.

Η κατανάλωσή τους γίνεται όταν αυτά ωριμάσουν (είναι μαλακά στην υφή και ο φλοιός τους έχει πάρει πιο σκούρο πράσινο χρώμα). Δεν πρέπει να αφήσουμε τον φλοιό τους να μαυρίσει. Αν είναι σκληρό (άγουρο) κατά την αγορά του και θέλετε να το ωριμάσετε σύντομα, αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου και απλά τυλίξτε το σε χάρτινη σακούλα ή τοποθετήστε το σε ψάθινο καλάθι τροφίμων για λίγες μέρες. Αν δεν καταναλώσετε ολόκληρο το αβοκάντο, τοποθετήστε το υπόλοιπο στο ψυγείο καλύπτοντάς το με μία μεμβράνη για να περιορίσετε το οξυγόνο του αέρα και το μαύρισμα της σάρκας που θα επιφέρει.

Γιατί βιολογικό αβοκάντο;

Το βιολογικό αβοκάντο, όπως συμβαίνει σε όλα τα βιολογικά προϊόντα, είναι απαλλαγμένο από πολλές βλαβερές ουσίες που προστίθενται στο χώμα και στο δέντρο καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής, επεξεργασίας και μεταφοράς του. Για το λόγο αυτό, έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τη στιγμή της αγοράς του και πρέπει να καταναλώνεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικού αβοκάντο

Θρεπτική αξία βιολογικού αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή σε παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), σε βιταμίνη Κ, σε χαλκό, σε φολικό (φυλλικό) οξύ (βιταμίνη Β9), σε φυτικές ίνες … δείτε τον παρακάτω πίνακα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ποιούς κάνει καλό το αβοκάντο; Σε όσους θέλουν να ενισχύσουν το καρδιαγγειακό σύστημα και το ανοσοποιητικό τους, να μειώσουν το βάρος τους, να ρυθμίσουν (ελαφρώς) τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα, να ελέγξουν τη χοληστερίνη τους και να βελτιώσουν δέρμα, μάτια και μαλλιά.

Το αβοκάντο είναι τροφή πλούσια σε καροτενοειδή. Δεν είναι η μόνη. Βασικά, οι τροφές που περιέχουν καροτενοειδή δεν είναι και λίγες. Όμως, το αβοκάντο περιέχει αυτή τη θαυματουργή ποσότητα λίπους που βοηθάει στην απορρόφησή τους. Και δεν σταματάει εκεί αλλά βοηθάει στη μετατροπή μέρους αυτών (κυρίως της β-καροτίνης) σε βιταμίνη Α. Δηλαδή, ο συνδυασμός αβοκάντο με καρότο ή ντομάτα είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για τα μάτια, τα μαλλιά, το δέρμα, την υγεία των κυττάρων και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αβοκάντο βρίσκονται στον φλοιό και στο κουκούτσι του. Αν, λοιπόν, το καθαρίζουμε προσεκτικά, φροντίζοντας να πάρουμε (να ξύσουμε) όλη τη σάρκα που είναι κοντά στη φλούδα του, τότε θα έχουμε και το μεγαλύτερο όφελος. Όσο για το κουκούτσι, πολύς θόρυβος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για το αν θα πρέπει να το καταναλώνουμε (μέρος αυτού φυσικά) ή όχι. Έχουν γίνει μελέτες πάνω στο θέμα αυτό. Μία από αυτές διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το 2013. Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι ακόμα σαφή και χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Υπάρχει άραγε πραγματικός φόβος για την υγεία; Φυσικά και ναι. Για παράδειγμα, το κουκούτσι από ροδάκινο και βερίκοκο περιέχει ίχνη κυανίου, το οποίο βέβαια, γίνεται βλαβερό μόνο μετά από υπερκατανάλωση.

Βιολογικό αβοκάντο: Διατροφική αξία (*)

βιταμίνη Α 4 %
βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ) 42 %
βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) 23 %
βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) 30 %
βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) 22 %
βιταμίνη E (τοκοφερόλη) 21 %
βιταμίνη K (φυλλοκινόνη) 35 %
λιπαρά 32 %
πρωτεϊνη 5 %
φυτικές ίνες 36 %
χοληστερίνη 0 %
κάλιο 22 %
μαγνήσιο 10 %
σίδηρος 4 %
χαλκός 32 %
Γλυκαιμικός δείκτης πολύ χαμηλός
(*) Τα ποσοστά δίδονται για 100 γραμμάρια ωμού (ή μαγειρεμένου) βιολογικού προϊόντος, σε σχέση με την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση.

Συνταγές με Βιολογικό αβοκάντο