Search
Close this search box.
Βιολογικό τυρί, ποικιλία βιολογικών τυριών

Βιολογικό τυρί

Το βιολογικό τυρί είναι ίσως το λιγότερο διαδεδομένο προϊόν της οικογένειας των βιολογικών και αναπτύχθηκε σχετικά πρόσφατα. Από όλα τα ελληνικά βιολογικά τυριά, την υψηλότερη ζήτηση έχουν η φέτα και η γραβιέρα.

Το βιολογικό τυρί παράγεται μόνο σε φάρμες βιολογικής εκτροφής των αντίστοιχων ζώων και η παραγωγή τους ελέγχεται σε όλα της τα στάδια, από τη γέννηση του ζώου μέχρι και την ωρίμανση του τυριού. Το βιολογικό τυρί περιέχει μόνο αγνά συστατικά και τίποτα χημικό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε για την παραγωγή του αλλά ούτε για την εκτροφή των ζώων. Η γεύση του είναι πλούσια και πολύ διαφορετική από εκείνη του τυριού συμβατικής παραγωγής.

Βιολογικά τυριά (ελληνικά και εισαγωγής) βρίσκουμε σε επιλεγμένα καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Πριν αγοράσουμε το τυρί, μπορούμε να ελέγξουμε τον τόπο προέλευσης και τον παραγωγό καθώς και να δούμε τη σφραγίδα πιστοποίησής του.

Ποιοτικό βιολογικό τυρί

Τα βιολογικό τυρί προέρχονται αποκλειστικά από ζώα βιολογικής εκτροφής και ελευθέρας βοσκής. Αυτό είναι και το μυστικό που τους χαρίζει την έντονη και γεμάτη γεύση που θα μας θυμίσει (για τους παλαιότερους) ότι γυρίσαμε το ημερολόγιό μας πολλά χρόνια πίσω ανακαλύπτοντας χαμένες γεύσεις.

Είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας;
Σαφώς και ναι. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πουθενά στη «γραμμή παραγωγής τους» δεν έχουν προστεθεί φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, αυξητικές ορμόνες, αντιβιοτικά και άλλα χημικά σκευάσματα. Το χορτάρι που τρώνε τα ζώα είναι ακριβώς όπως το έφτιαξε η φύση και το ζώο μεγαλώνει ελεύθερα και με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Η θρεπτική αξία του βιολογικού τυριού εξαρτάται απόλυτα από τη θρεπτική αξία του γάλακτος από το οποίο προέρχεται που με τη σειρά της εξαρτάται από την ποικιλία των ζώων και τη τροφή που καταναλώνουν. Επηρεάζεται δηλαδή από όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Αποθήκευση και διάρκεια ζωής

Λόγω του ότι δεν υπάρχουν συντηρητικά στο βιολογικό τυρί, διατηρείται μεν για αρκετό χρονικό διάστημα στο ψυγείο, δεν έχει όμως τη διάρκεια του τυριού συμβατικής παραγωγής. Καλό είναι, λοιπόν, να το αγοράζουμε σε σχετικά μικρές ποσότητες κάθε φορά, για να το καταναλώνουμε πάντοτε όσο το δυνατό πιο φρέσκο.

Συνταγές με Βιολογικό τυρί