Βιολογικά όσπρια

Τα όσπρια είναι γνωστά για την υψηλή διατροφική τους αξία από την αρχαιότητα. Με μεγάλη ποικιλία και πλούσια γεύση είναι ιδανική λύση για ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό. Τα διασημότερα όσπρια στην Ελλάδα είναι οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, η φάβα και τα κουκιά.

Τα όσπρια μπορούν να καταναλωθούν σε σούπα, στον φούρνο, σε σαλάτες, σαν ορεκτικά αλλά και σαν συνοδευτικά κρέατος ή ψαριού. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φολικό οξύ.

Η συχνή κατανάλωση των οσπρίων μπορεί, εν μέρει, να αντικαταστήσει την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο συνδυασμός, δε, των οσπρίων με άλλες τροφές σε μικρότερες ποσότητες, όπως το τυρί, το ρύζι και το κρέας δίνει εξαιρετικά διατροφικά αποτελέσματα.

Τα όσπρια αποτελούν κύριο μέρος της Μεσογειακής Διατροφής και συμβάλουν σημαντικά στην καλή υγεία. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που καταναλώνουν όσπρια ως και 2 φορές την εβδομάδα.

Βιολογικά όσπρια