Βιολογικά λαχανικά

Αποτελούν (ή πρέπει να αποτελούν) το σημαντικότερο μέρος της διατροφής μας και σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία της καρδιάς, του αίματος, των ματιών, του δέρματος και γενικότερα όλου του σώματος. Θεωρούνται σημαντικότατος παράγοντας ρύθμισης του μεταβολισμού και της καλής ψυχικής υγείας. Απ' όλα τα βιολογικά προϊόντα, τα λαχανικά είναι εκείνα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και εμπορική κίνηση. Σημαντική είναι η γρήγορη μεταφορά τους και η άμεση κατανάλωσή τους.

Βιολογικά λαχανικά

Τα βιολογικά λαχανικά στη διατροφή μας

Τα διασημότερα λαχανικά είναι η ντομάτα, η πατάτα, η πιπεριά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαρούλι και το αγγούρι. Αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής του Έλληνα και αγαπημένη του τροφή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 30% της διατροφής μας.

Τα λαχανικά περιέχουν κατά μέσον όρο 90% νερό, 0,6% λίπος, 4-10% υδατάνθρακες, ελάχιστη πρωτεΐνη και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τα βιολογικά λαχανικά δίνουν μακροβιότητα, ενισχύουν τον οργανισμό με τις πλέον απαραίτητες βιταμίνες όπως A και C που βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων, παρέχουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες απαραίτητες για την καλή πέψη και τη σωστή απορρόφηση των βιταμινών, καταπολεμούν πολλές ασθένειες και για πολλούς αποτελούν το σημαντικότερο είδος διατροφής.

Τα λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνονται ωμά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Αν πρέπει να τα βράσουμε ή να τα ψήσουμε, τότε καλό θα ήταν να παραμένουν τραγανά και να αποφύγουμε το πολύωρο ψήσιμο. Επίσης, όσο πιο φρέσκα καταναλώνονται τόσο περισσότερα θα προσφέρουν στην υγεία μας. Έχουμε συνηθίσει πολλά από τα λαχανικά να τα τρώμε μόνο βραστά (ή ψητά). Παρ' όλα αυτά, διάφορα λαχανικά όπως το κολοκύθι, τα παντζάρια, η αγκινάρα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και άλλα τρώγονται και ωμά.

Βιολογικό Αβοκάντο

Βιολογικό Αβοκάντο

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Το αειθαλές δέντρο αβοκάντο ανήκει στο γένος Περσέα της συνομοταξίας των Αγγεοόσπερμων. Στην Ελλάδα ήταν άγνωστο μέχρι και πριν από περίπου 20 χρόνια. Η αγάπη του δέντρου για το εύκρατο Μεσογειακό κλίμα και ...

Βιολογικά αγγούρια

Βιολογικά αγγούρια

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Μετά από τις ντομάτες, το λάχανο και τα κρεμμύδια, τα αγγούρια είναι το τέταρτο πιο ευρέως καλλιεργούμενο φυτό στον κόσμο. Το βρίσκουμε σε όλες τις ηπείρους και χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη της κουζίνας. Τα αγγούρια είναι γνωστά επιστημονικά ως «Cucumis sativus» ...

Βιολογικά Καρότα

Βιολογικά Καρότα

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Το καρότο είναι φυτό μονοετές με λεπτά, εύκαμπτα και οδοντωτά φύλλα που μπορούν να φτάσουν και τα 40 εκατοστά σε ύψος. Είναι αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών. Κατάγεται από την Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Θα το βρούμε σε διάφορες ποικιλίες. Η γνωστότερη ποικιλία είναι εκείνη με ...

Βιολογικά κολοκύθια

Βιολογικά κολοκύθια

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Το κολοκύθι είναι μέλος της οικογένειας των Κολοκυνθοειδών, μαζι με τους συγγενείς του το πεπόνι και το αγγούρι, το βρίσκουμε δε σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Ενώ κάθε ποικιλία μπορεί να έχει ένα ξεχωριστό σχήμα, χρώμα, μέγεθος και γεύση, όλες οι ποικιλίες έχουν ...

Βιολογικά κρεμμύδια

Βιολογικά κρεμμύδια

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Η επιστημονική του ονομασία είναι Allium cepa. Αντέχει σε ζεστά αλλά και κρύα κλίματα. Ευδοκιμεί όμως σε ζεστά κλίματα, όπου δίνει μεγαλύτερο προϊόν σε συντομότερο χρόνο. Καλλιεργείται με σπόρο ή με κοκκάρι (βολβός κρεμμυδιού). Το κρεμμύδι τρώγεται φρέσκο (ο βλαστός και ο βολβός) και ξερό ...

Βιολογικό Λάχανο Μιλάνου (Kale)

Βιολογικό Λάχανο Μιλάνου (Kale)

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Άγνωστο ακόμα στους περισσότερους Έλληνες, το Λάχανο Μιλάνου έχει ήδη δικαίως κερδίσει την Ευρωπαϊκή και Αμερικάνικη αγορά. Το κορυφαίο αυτό λαχανικό είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνες έχει υπέροχη γεύση και αναγνωρίζεται πλέον σαν υπερτροφή ...

Βιολογικά Μανιτάρια

Βιολογικά Μανιτάρια

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Πρόκειται για πολυκύτταρους μύκητες με παχύ «μίσχο» που ονομάζεται στύπος, έναν δακτύλιο και το ιδιαίτερο σε σχήμα ομπρέλας πάνω μέρος που ονομάζεται πίλος. Αποτελούν έδεσμα γνωστό από την αρχαιότητα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Παράλληλα αναπτύχθηκε η χρήση τους στη φαρμακολογία στην Ασία και ...

Βιολογικά Μαρούλια

Βιολογικά Μαρούλια

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Το μαρούλι είναι ίσως το πιο δημοφιλές λαχανικό, διαθέσιμο όλο τον χρόνο. Καλλιεργείται εύκολα, έχει πολλές ποικιλίες, χρειάζεται ελάχιστο χώρο και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Πρόκειται για αγγειόσπερμο μονοετές φυτό που ανήκει στο γένος Lactuca και είδος L. Sativa. Ήταν γνωστό από ...

Βιολογικές ντομάτες

Βιολογικές ντομάτες

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Η αγαπημένη μας ντομάτα, που βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο πιάτο κάθε Έλληνα όλες τις εποχές του έτους και σε διάφορες μορφές, έκανε μια μεγάλη διαδρομή μέχρι να φτάσει στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Χρειάζεται πλούσιο σε συστατικά έδαφος και η σπορά του γίνεται στις αρχές της άνοιξης ...

Βιολογικό Παντζάρι

Βιολογικό Παντζάρι

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Το παντζάρι (Βέτα η κοινή ή Beta vulgaris) είναι αγγειόσπερμο μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Χηνοποδιοειδών (όπως το σπανάκι και το σέσκουλο). Είναι γνωστό και με την ονομασία κοκκινογούλι (λόγω του χρώματος της ρίζας του). Στη πιο γνώριμη σε μας ποικιλία, τα φύλλα του είναι σε σκούρο ...

Βιολογικές Πατάτες

Βιολογικές Πατάτες

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Το επιστημονικό όνομα της πατάτας είναι Solanum tuberosum. Στην Ελλάδα είναι γνωστή και ως γεώμηλο. Είναι αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae). Το φυτό προέρχεται από την περιοχή των Άνδεων και πρωτοταξίδεψε προς τον υπόλοιπο κόσμο κατά πάσα πιθανότητα το 1586 μαζί ...

Βιολογικές πιπεριές

Βιολογικές πιπεριές

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Οι πιπεριές μαζι με τις μελιτζάνες, τις ντομάτες και τις πατάτες ανήκουν στην οικογένεια στρυχνοειδών (Solanaceae). Η επιστημονική τους ονομασία είναι Capsicum annuum. Οι πιπεριές υπάρχουν σε ποικίλα χρώματα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ, καφέ και μαύρο) και σε ποικιλία σχημάτων ...

Βιολογικά πράσα

Βιολογικά πράσα

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά λαχανικά

Η επιστημονική του ονομασία είναι Allium porrum. Ανήκει στο γένος Allium της οικογένειας των Λειριοειδών και είναι διετές φυτό. Αντέχει τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα κλίματα. Έχει πολλές ομοιότητες με το κρεμμύδι, τόσο στην όψη όσο και στη γεύση, είναι όμως φυτό σαφώς μεγαλύτερο ...

Συνταγές βιολογικών