μάθετε τα πάντα για
Αποτελούν (ή πρέπει να αποτελούν) το σημαντικότερο μέρος της διατροφής μας και σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία της καρδιάς, του αίματος, των ματιών, του δέρματος και γενικότερα όλου του σώματος. Θεωρούνται σημαντικότατος παράγοντας ρύθμισης του μεταβολισμού και της καλής ψυχικής υγείας. Απ’ όλα τα βιολογικά προϊόντα, τα λαχανικά είναι εκείνα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και εμπορική κίνηση. Σημαντική είναι η γρήγορη μεταφορά τους και η άμεση κατανάλωσή τους.
Τα διασημότερα λαχανικά είναι η ντομάτα, η πατάτα, η πιπεριά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαρούλι και το αγγούρι. Αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής του Έλληνα και αγαπημένη του τροφή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 30% της διατροφής μας.
Τα λαχανικά περιέχουν κατά μέσον όρο 90% νερό, 0,6% λίπος, 4-10% υδατάνθρακες, ελάχιστη πρωτεΐνη και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Τα βιολογικά λαχανικά δίνουν μακροβιότητα, ενισχύουν τον οργανισμό με τις πλέον απαραίτητες βιταμίνες όπως A και C που βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων, παρέχουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες απαραίτητες για την καλή πέψη και τη σωστή απορρόφηση των βιταμινών, καταπολεμούν πολλές ασθένειες και για πολλούς αποτελούν το σημαντικότερο είδος διατροφής.
Τα λαχανικά (βιολογικά ή συμβατικά) θα πρέπει να καταναλώνονται ωμά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Αν πρέπει να τα βράσουμε ή να τα ψήσουμε, τότε καλό θα ήταν να παραμένουν τραγανά και να αποφύγουμε το πολύωρο ψήσιμο. Επίσης, όσο πιο φρέσκα καταναλώνονται τόσο περισσότερα θα προσφέρουν στην υγεία μας. Έχουμε συνηθίσει πολλά από τα λαχανικά να τα τρώμε μόνο βραστά (ή ψητά). Παρ’ όλα αυτά, διάφορα λαχανικά όπως το κολοκύθι, τα παντζάρια, η αγκινάρα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και άλλα τρώγονται και ωμά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 40% – 70% της διατροφής μας, κάτι που θα πρέπει να εκλάβουμε σαν γενική οδηγία μέχρι να μιλήσουμε με τον γιατρό μας φυσικά.
Τα βιολογικά λαχανικά καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή ορμονών. Αντί αυτών, χρησιμοποιούνται φυσικές μέθοδοι λίπανσης και φυτοπροστασίας, όπως η κοπριά, ο περιστροφικός καλλιεργητικός κύκλος και τα βιολογικά εντομοκτόνα.
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα βιολογικά λαχανικά μπορεί να περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, λόγω του τρόπου καλλιέργειας και της απουσίας χημικών. Παράλληλα, έχουν συνήθως χαμηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Το αυξημένο κόστος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: πιο εντατική χειρωνακτική εργασία, μικρότερες αποδόσεις ανά στρέμμα, αυστηρές διαδικασίες πιστοποίησης και υψηλότερο κόστος ελέγχων και παραγωγής. Ωστόσο, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Τα πιστοποιημένα βιολογικά λαχανικά φέρουν σήμανση από επίσημους οργανισμούς πιστοποίησης, όπως η BIO Ελλάς, η ΔΗΩ, η Cosmos ή άλλοι αναγνωρισμένοι φορείς. Επιπλέον, φέρουν τον κωδικό ελέγχου και τη φράση "Γεωργία ΕΕ" ή "Γεωργία εκτός ΕΕ" ανάλογα με την προέλευση.
Συχνά, ναι. Επειδή δεν περιέχουν συντηρητικά ή επεξεργασία μετά τη συγκομιδή, τα βιολογικά λαχανικά μπορεί να έχουν πιο περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αυτό όμως είναι ένδειξη φυσικότητας και όχι μειονέκτημα – απλώς απαιτούν σωστή αποθήκευση και γρήγορη κατανάλωση.
© 2010-2025 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού