Search
Close this search box.
18 Δεκεμβρίου 2023
18 Δεκεμβρίου 2023

Ετοιμολογία ονομασίας «βιολογικά»

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Τρεις είναι οι επικρατέστερες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για τα βιολογικά προϊόντα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κατ’ αρχήν, ας ξεκινήσουμε με την απλή διαπίστωση ότι και οι τρεις είναι Ελληνικές λέξεις.

Πρόκειται για τις εξής ονομασίες:

  1. Βιολογικά
  2. Οργανικά
  3. Οικολογικά

Η Ελληνική ονομασία χρησιμοποιείται και από πολλές χώρες μεταξύ των οποίων είναι οι: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Πολωνία ενώ ο όρος οικολογικά χρησιμοποιείτε περιορισμένα αφού είναι αρκετά ευρύς, χωρίς να προσδιορίζεται αυστηρά η έννοιά του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρώτη εμφάνιση του όρου «οργανική καλλιέργεια», που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τη βιολογική καλλιέργεια, έγινε λίγο πριν τον 2ο παγκόσμιο Πόλεμο. Η χρήση του όρου αυτού έχει επικρατήσει σε χώρες όπως η Αμερική και η Αγγλία. Στις χώρες αυτές δηλαδή χρησιμοποιείται ο όρος οργανικός, οργανικά προϊόντα, οργανική καλλιέργεια και οργανική διατροφή. Ο όρος βιολογικά προϊόντα στην Αγγλική γλώσσα ονομάζεται “organic products”.

Ας δούμε λοιπόν την ετοιμολογία του όρου βιολογικός και οργανικός.

Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι η λέξη «βιολογικός» έχει τη ρίζα της στη λέξη «ζωή» ή αλλιώς «βίος» και η κατάληξη «λογικά» στη λέξη «λόγος» που σημαίνει μελέτη.

Η ετοιμολογία της λέξεις «οργανικός» έχει τη ρίζα της στην αρχαιο-Ελληνική λέξη «όργανο» που με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «έργον» και δεν περιγράφει απαραίτητα κάτι ζωντανό, απλά κάτι που επιτελεί κάποιο έργο.

Ο επιστημονικός όρος «οργανικός» αναφέρεται ρητά στα μόρια εκείνα που περιέχουν τον άνθρακα και μπορούν συνεπώς να προκαλέσουν οργανικές ενώσεις που αποτελούν τον δομικό λίθο της ζωής. Αντίθετα, «ανόργανος» αναφέρεται στα μόρια εκείνα από τα οποία απουσιάζει ο άνθρακας και δεν μπορούν να σχηματίσουν περίπλοκες δομές που θα οδηγήσουν σε ζωντανούς οργανισμούς.

Συνεπώς, η χρήση του όρου «οργανική καλλιέργεια» και γενικότερα η χρήση του όρου «οργανικός» σε ότι έχει να κάνει με την βιολογική καλλιέργεια είναι παντελώς λανθασμένη.

Ο όρος βιολογικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν την αντίστοιχη ελληνική ονομασία, βασισμένη στον όρο βιολογικά. Αντίθετα, οι αγγλόφωνες χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο) χρησιμοποιούν τον όρο οργανικά προϊόντα. Πιο αναλυτικά, έχουμε:

Γαλλία: biologique
Ισπανία: orgánico
Πορτογαλλία: biológico
Πολωνία: ekologiczna
Ρουμανία: organice
Γερμανία: organische
Αλβανία: organike
Ιταλία: organici
Σουηδία: ekologiska
Ηνωμένο Βασίλειο: organic
Ηνωμένες Πολιτείες: organic

Οι κανονισμοί για την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων είναι οι ίδιοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετά όμοιοι με εκείνους στις ΗΠΑ. Οι έλεγχοι είναι ιδιαιτέρως συχνοί και αυστηροί για να εξασφαλίσουν προϊόντα ύψιστης ποιότητας που ανταποκρύνονται στην ιδιότητά τους. Πολλές φορές είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε αν κάποια προϊόντα είναι βιολογικά και να αποδεχθούμε ότι δεν έχουμε πέσει θύματα απάτης. Αν, όμως αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο, μπορούμε να μάθουμε έξυπνους τρόπους που θα μας μάθουν να αναγνωρίζουμε τα πραγματικά βιολογικά προϊόντα με ελάχιστα ποσοστά αποτυχίας.

Καίτη Ψαρά
Η ζωή είναι ένα ταξίδι και τα ταξίδια είναι η ζωή μου… ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης, γεμάτα πρωτόγνωρες εικόνες και γεύσεις.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.