Search
Close this search box.
17 Αυγούστου 2023
17 Αυγούστου 2023

Ασιατικός Κυπρίνος απειλεί τοπικό οικοσύστημα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Ο Ασιατικός κυπρίνος έχει πλέον καταλάβει τεράστιο μέρος της λίμνης Μίσιγκαν, εκτοπίζοντας τον ντόπιο πληθυσμό των ψαριών και φέρνοντας μεγάλη ανισορροπία στο τοπικό οικοσύστημα.

Το 1973 αναφέρθηκε μαζική διαρροή κυπρίνων από ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή Ypsilanti προς τη λίμνη Ford. Οι ιδιοκτήτες ιχθυοκαλλιεργειών γατόψαρου της εποχής αποφάσισαν να εισάγουν στις μονάδες τους τον ασιατικό κυπρίνο με σκοπό να καταπολεμήσουν την άλγη. Η διαρροή ήταν θέμα χρόνου να γίνει όταν το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Μίσιγκαν αποφάσισε να μετατρέψει την λίμνη Ford σε έναν παράδεισό για τους ψαράδες. Οι εκτεταμένες πλημμύρες κατά τη δεκαετία του ’90 προξένησαν διαρροή από τις ιχθυοκαλλιέργειες προς τοπικές υδάτινες οδούς του Μισσισσιππή και του Ιλινόι ποταμού.

Ασιατικός Κυπρίνος Στις Μεγάλες Λίμνες

Ο Ασιατικός Κυπρίνος, βρίσκοντας το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί, μέσα σε ελάχιστα χρόνια αύξησε τον πληθυσμό του, παραγκώνισε τις τοπικές ποικιλίες ψαριών και κυριολεκτικά κατέλαβε το τοπικό σύστημα.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί. Ο Μισσισσιππής τροφοδοτεί τις Μεγάλες Λίμνες μέσω της Λίμνης Μίσιγκαν, μιας από τις 5 μεγάλες λίμνες. Ο Ασιατικός κυπρίνος απειλεί να εισβάλει στις Μεγάλες Λίμνες, το μεγαλύτερο υδάτινο σύστημα φρέσκου νερού του πλανήτη, και να ανατρέψει μια για πάντα την ισορροπία του.

 

Ο σχηματισμός των Μεγάλων Λιμνών ξεκίνησε περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν, κατά το λιώσιμο των πάγων της τελευταίας εποχής παγετώνων στη Γη. Στις μέρες μας, συνδέουν εμπορικά 8 μεγάλες πολιτείες των Η.Π.Α. και τον Καναδά μέσω του Οντάριο. Η περιοχή έχει τεράστια οικονομική και τουριστική ανάπτυξη με αμέτρητα φυσικά αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων και ο καταρράκτης Νιαγάρας. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα τεραστίων διαστάσεων και υψίστης σημασίας.

Είναι άγνωστες οι συνέπειες μιας τέτοιου μεγέθους οικολογικής καταστροφής. Ήδη, στους ποταμούς Ιλινόι (Illinois River) και Μισσισσιππή (Mississippi River) ο Ασημένιος και ο Μεγαλοκέφαλος κυπρίνος θέτουν καθημερινά τη ζωή ψαράδων σε κίνδυνο. Αναπαράγονται ταχύτατα και ανεξέλεγκτα. Έχουν κυριολεκτικά καταλάβει και τα 2 ποτάμια, κατατρώγοντας το ζωοπλαγκτόν. Τα γηγενή είδη έχουν χάσει κάθε ελπίδα επιβίωσης.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.