Search
Close this search box.
2 Ιουνίου 2021
2 Ιουνίου 2021

Η σωστή διατροφή δεν είναι η ίδια για κάθε άνθρωπο

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ας προσπαθήσουμε να χτίσουμε σωστά την υγεία μας με βάση τη διατροφή μας και ας ταιριάξουμε τη διατροφή μας στον δικό μας τρόπο ζωής και στις δικές μας επιθυμίες.

Τρώγοντας σωστά χτίζουμε σωστή υγεία. Όλοι το γνωρίζουμε, λίγοι το ακολουθούμε πιστά. Είναι αρκετοί οι λόγοι που μας «αναγκάζουν» να παραστρατήσουμε.

Η ζωή μας έχει γίνει πολύ απαιτητική και χρόνος δεν υπάρχει. Δεν ασχολούμαστε πλέον με το τί θα φάμε αλλά με το πότε. Τα σύντομα γεύματα έχουν γίνει κανόνας. Ποιός είπε όμως ότι δεν μπορούν να είναι υγιεινά;

Υγιεινή και σωστή διατροφή = καλύτερη ζωή

Υπάρχουν συνταγές για όλους τους ανθρώπους, για όλες τις απαιτήσεις. Θα βρείτε συνταγές για γεύματα που φτιάχνονται εύκολα ή και δύσκολα, γρήγορα ή αργά, με λίγα ή περισσότερα υλικά, οικονομικά ή ακριβότερα … αλλά πάνω απ’ όλα υγιεινά.

Πόσο απαραίτητη είναι μια βιολογική διατροφή για τον οργανισμό μας; Η αντιπαράθεση στο ερώτημα αυτό είναι έντονη. Πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο διενεργούν μελέτες και βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα! Οι υποστηρικτές των βιολογικών προϊόντων θεωρούν ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Οι υποστηρικτές της συμβατικής καλλιέργειας από την άλλη παρουσιάζουν μελέτες που δείχνουν ότι η θρεπτική αξία των συμβατικών προϊόντων είναι ίδια με εκείνη των βιολογικών.

Ποιά είναι η αλήθεια για την σωστή διατροφή και πως μπορούμε εμείς να την μάθουμε;

Η απάντηση ίσως και να είναι απλή. Δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε κάποιο εργαστήριο και να κάνουμε τις δικές μας μελέτες. Στη διατροφή μας δεν είναι σημαντικό μόνο το πόσες και ποιες βιταμίνες παίρνουμε αλλά και πόσα και ποια στοιχεία ΔΕΝ παίρνουμε. Μπορεί, λοιπόν, το συμβατικό πορτοκάλι να έχει την ίδια ποσότητα βιταμίνης C με το βιολογικό πορτοκάλι. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι το βιολογικό πορτοκάλι δεν έχει κατάλοιπα χημικών εντομοκτόνων και λιπασμάτων και αυτό είναι από μόνο του αρκετό σαν επιχείρημα.

Ας προσπαθήσουμε να χτίσουμε σωστά την υγεία μας με βάση τη διατροφή μας και ας ταιριάξουμε τη διατροφή μας στον δικό μας τρόπο ζωής και στις δικές μας επιθυμίες. Αν διαμορφώσουμε την δική μας υγιεινή διατροφή και την αγαπήσουμε, θα μπορέσουμε να την ακολουθήσουμε για πάντα χωρίς ποτέ να μας κουράσει.

Η σωστή διατροφή δε θα μας κρατήσει μόνο υγιείς αλλά και γεμάτους ενεργητικότητα και ζωντάνια, σωματική και νοητική. Ας αλλάξουμε από σήμερα κιόλας τη διατροφή μας μαθαίνοντας ποιές είναι οι τροφές που μας ωφελούν και γιατί. Ας εφαρμόσουμε τις βασικές και αναλλοίωτες (από την αρχαιότητα) αρχές της διαιτολογίας απαλλαγμένοι από τα προϊόντα που οι διαφημιστικές εταιρίες προσπαθούν κάθε φορά να προωθήσουν.

Και ας μην ξεχνάμε ότι η σωστή διατροφή για κάποιον μπορεί να είναι τελείως ακατάλληλη για κάποιους άλλους. Οι διάφορες δίαιτες των περιοδικών που απευθύνονται στη μάζα βάζουν όλους τους ανθρώπους στον ίδιο «κουβά» και έχουν σαν κύριο σκοπό την επίτευξη καλύτερων πωλήσεων και μόνο. Ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι μοναδικός όπως και ο τρόπος ζωής μας. Έτσι και οι ανάγκες μας διαφέρουν πολύ από τις ανάγκες του διπλανού μας που απλά τυχαίνει να έχει παρόμοια σωματική διάπλαση και φαινομενικά ίδιο τρόπο ζωής.

Για να έχουμε όμως μια «καλή ζωή» και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες με καθαρό μυαλό, μειωμένο άγχος και δυνατό σώμα, η υγιεινή διατροφή είναι μόνο η αρχή. Απαραίτητη είναι και η σωματική άσκηση που θα χτίσει το μυϊκό μας σύστημα και θα μας δώσει καλή ψυχική υγεία. Η εκγύμναση μπορεί να γίνει στο γυμναστήριο αλλά και στο σπίτι. Απλές και καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν την καθημερινή μας γυμναστική χωρίς καν να το αντιληφθούμε.

Υγεία Και Σωματική Άσκηση

Γιατί να χάνουμε χρόνο ψάχνοντας θέση για το αυτοκίνητο κοντά στη δουλειά μας όταν μπορούμε μέρος της διαδρομής να το κάνουμε με τα πόδια στον ίδιο ή σε μικρότερο χρόνο; Γιατί να μην πηγαίνουμε στις κοντινές διαδρομές με τα πόδια; Γιατί οι δουλειές του σπιτιού να μην γίνονται με μεγαλύτερη ζωντάνια και αποτελεσματικότητα; Γιατί η ταβέρνα της Κυριακής να μην αντικατασταθεί από μια εκδρομή στο βουνό ή τη θάλασσα με δικό μας φαγητό στη φύση;

Αυτά είναι μόνο κάποια μικρά βήματα για μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας.

Αρετή Βασιλάκη
Η σωστή διατροφή είναι το α και το ω για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Μαγειρεύω, δημιουργώ, προσφέρω όλη μου την αγάπη σε ένα πιάτο.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.